Hopp til innhold

Cabirias netter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cabirias netter
orig. Le notti di Cabiria
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1957
Prod.landItalia
Lengde1 t. 51 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiFederico Fellini
ProdusentMario Derecchi
ManusforfatterFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
Pier Paolo Pasolini
MusikkBonagura
Nino Rota
Foran kamera
MedvirkendeGiulietta Masina
François Périer
Amedeo Nazzari
Premiere11. mai 1957 (Cannes FF)
3. oktober 1957 (Italia)
Eksterne lenker

Cabirias netter[1] (italiensk originaltittel: Le notti di Cabiria) er en italiensk dramafilm fra 1957 regissert av Federico Fellini.

Filmen vant Oscar for beste fremmedspråklige film under den 29. Oscar-utdelingen i 1957.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner på at den prostituerte Cabiria og hennes kjæreste Giorgio lekende jager hverandre gjennom et jorde, og opp til bredden av en elv. Uvitende om Giorgios kriminelle intensjoner, står Cabiria alt for nærme kanten av vannet, før hun blir dyttet inn i elven og får vesken - og pengene hennes stjålet. Hun blir raskt reddet av en gruppe tilskuere som hindrer henne fra å drukne. Cabiria vender tilbake til sitt lille hjem, men Giorgio har allerede forsvunnet. Hun er bitter, og når hennes beste venn og nabo, Wanda, forsøker å hjelpe henne med å komme over ham, skyver Cabiria henne vekk og forblir misfornøyd.

En natt står Cabiria utenfor en eksklusiv nattklubb, og blir vitne til et slagsmål mellom den kjente film-stjernen Alberto Lazzari og kjæresten hans. Den irriterte Lazzari møter deretter Cabiria, og hun blir med ham hjem, hvor Cabiria blir forbløffet over hans overflod. De to deler et intimt øyeblikk på Lazzaris soverom, men de blir raskt avbrutt av Lazzaris forrige kjæreste. Cabiria går deretter til et trylle-show, og tryllekunstneren drar henne opp på scenen og utsetter henne for hypnose samtidig som publikum ler. Rasende over å ha blitt utnyttet til publikums fornøyelse, går hun sin vei i dårlig humør.

Utenfor teatret står en mann ved navn Oscar, og venter på å snakke med henne. Han var blant publikum under hypnosen hennes. De tar en drink sammen, og først er hun forsiktig og mistenksom. Men etter flere møter blir Cabiria lidenskapelig forelsket i ham, og de planlegger å gifte seg etter bare noen få uker sammen. Cabiria blir henrykt og selger hjemmet sitt, og tar ut alle pengene hennes fra banken. Summen av mer enn 700 000 lire i kontanter skal representere medgiften hennes.

Men når hun viser dette til Oscar på en restaurant, råder han henne til å beholde alt sammen i vesken hennes. Imidlertid, under en spasertur i et skogsområde på en klippe med utsikt over en innsjø, blir Oscar fjern og begynner å opptre veldig nervøs. Cabiria innser at akkurat som sin tidligere kjæreste, har Oscar til hensikt å dytte henne over klippen og stjele alle pengene hennes. Hun kaster vesken for føttene hans, begynner å gråte, og ber ham om å drepe henne. Men han tar pengene hennes, og forlater henne der.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]