Nattportieren (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nattportieren
orig. The Night Manager
Forfatter(e)John le Carré
SpråkEngelsk
SjangerSpionroman, kriminalroman
Originalutgave1993
Norsk utgave1994
ForlagHodder & Stoughton
Oversetter(e)
ForrigeHemmelig pilegrim
NesteVårt eget spill
OCLC28528951

Nattportieren (The Night Manager) er en roman av John le Carré som ble publisert i 1993. Det er hans første roman fra etter Den kalde krigen, og forteller om en hemmelig operasjon for å uskadeliggjøre en stor, internasjonal våpenhandler.

Romanen ble filmatisert av Susanne Bier i 2016.[1]

Kontinuitet[rediger | rediger kilde]

I Nattportieren dukker Harry Palfrey, den korrupte juridiske rådgiveren til MI6, opp igjen, etter at han først var med i Russlands hus (The Russia House). Sir Anthony Bradshaw har tidligere vært med i epilogen i Hemmelig pilegrim (The Secret Pilgrim), der Leonard Burr også er med som den ungdommelige MI6-sjefen.

Handling[rediger | rediger kilde]

John le Carré.

Jonathan Pine, en tidligere britisk soldat. Pine har en kompleks karakter med militær bakgrunn. Leserne møter ham først som ansatt ved Hotel Meister Palace i Zürich. Han er på vakt når den "verste mannen i verden" Richard Onslow Roper, ankommer med følget sitt en kald natt. Roper er en kriminell milliardær som selger ulovlige skytevåpen og rusmidler. Romanen handler om Pines opptatthet med å bli kvitt Ropers kriminelle virksomhet.

Pine møter Sophie i Kairo, en fransk-arabisk kvinne, elskerinnen til hotell-eieren, Freddie Hamid - som hadde bånd til Roper. Sophie gir Pine inkriminerende dokumenter og ber ham sende papirene videre til de egyptiske myndighetene. Pine gjør det, men ser bort fra advarselen om at Roper hadde bånd til britisk etterretning. Han sendte derfor eksemplarer til en venn i MI6. Kort tid senere ble Sophie funnet myrdet. Flere år senere arbeider Pine i Sveits. Pine blir kontaktet av en tidligere sjef Leonard Burr og Rex Goodhew, som planlegger en hemmelig operasjon mot Roper.

Pine er ivrig etter å hevne seg etter det som skjedde mot Sophie. Han går med på å gå undercover for å infiltrere Ropers gigantiske kriminelle imperium. Men operasjonen er imidlertid i fare på grunn av en konflikt mellom forskjellige byråer i det internasjonale etterretningssamfunnet, med en mistanke om at noen samarbeider med Roper et eller annet sted. Den første fasen krever at Pine fabrikkerer en kriminell identitet, og reiser først til Bahamas, hvor Roper bor. Pine vinner tilliten til Roper ved å "redde" sønnen hans fra en falsk kidnapping organisert av Leonard Burr.

Roper rekrutterer ham deretter til sin kriminelle organisasjon, som forberedelse til hans aller siste og største ulovlige våpen-avtale, med et colombiansk narkotika-kartell. Men det Pine ikke vet er at kartellets advokat, Dr. Paul Apostoll, i all hemmelighet er informant for det amerikanske FBI og Drug Enforcement Administration. Roper har avtalt å forsyne kartellet med blant annet våpen, i bytte for en stor forsendelse kokain - som Roper deretter planlegger å selge videre i Europa med et enormt overskudd. Korrupte fraksjoner innenfor både CIA og britisk etterretning tjener imidlertid på den ulovlige våpen-handelen. Men Pines sanne identitet blir røpet for Roper, og Pine blir holdt fanget på Ropers yacht og utsatt for tortur.

Referanser[rediger | rediger kilde]