Kriminalnoveller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edgar Allan Poe (1848)

En kriminalnovelle er en litterær sjanger.

Kriminalnovellens historie[rediger | rediger kilde]

Sherlock Holmes og Dr. Watson.

Kriminalnovellen så sitt lys for første gang i 1841 med Edgar Allan Poes historie Mordene i Rue Morgue. Poe gav også ut to historier til med amatørdetektiven C. August Dupin.

Åtte år etter at Mordene i Rue Morgue ble utgitt døde Poe, bare 40 år gammel, og det kom ingen ny kriminalnovelle som er verd å snakke om før legen Arthur Conan Doyle gav ut sin første kriminalnovelle om hans berømte detektiv Sherlock Holmes. Den første novellen av i alt 56 noveller om Holmes var Skandale i Böhmen som ble trykket i Strand Magazine i 1888. Sherlock Holmes-historiene tok av som ild i tørt gress. Men i 1893 bestemte Doyle seg for å ta sin detektiv av dage, fordi Doyle fryktet at Holmes ville overskygge hans øvrige ambisjoner.

Tomrommet etter Holmes' død var imidlertid stor hos folk, og selv om mange prøvde å fylle det var det ingen som klarte det i samme grad som Doyle. Det varte dog ikke lenge før Doyle fikk et tilbud han ikke kunne si nei til, og dermed ble det enda flere historier om Holmes og Watson.

Årene før og etter andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Før andre verdenskrig var kriminalnovellen nesten like viktig som kriminalromanene. Det var mange viktige kriminalforfattere som i store deler av sine karrierer skrev noveller, som G.K. Chestertons mange noveller om presten Fader Brown som løste mysterier. Agatha Christie har skrevet over 50 kriminalnoveller om Hercule Poirot og en del om miss Marple, som ble lansert i novelleform i 1928.

Dorothy L. Sayers gav også ut en betydelig mengde noveller om Lord Peter Wimsey, og John Dickson Carr skrev også en god del noveller. Noe av dem var om Gideon Fell mens andre var om Oberst March, hvor sistnevnte kun opptrer i novelleform. Carr skrev også noveller uten detektiver, som den skumle Blind Hette som er et «lukket rom-mysterium».

Årene etter andre verdenskrig dukket det opp en tøffere sjanger, «hardkokt krim», hvor forfattere som Raymond Chandler og Dashiell Hammett bidro.

Det dukket også opp kriminalmagasiner som inneholdt kriminalnoveller. Disse magasinene var blant annet Ellery Queen's Mystery Magazine og Alfred Hitchcock's Mystery Magazine. Mannfolkmagasinet Playboy utgav også en del av Roald Dahls særegne noveller.

Viktige forfattere av kriminalnoveller[rediger | rediger kilde]