Hopp til innhold

Will & Grace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Will & Grace
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger11
Episoder246
Lengde22 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)David Kohan, Max Mutchnick
RegiJames Burrows
TittelmusikkJonathan Wolff (kjenningsmelodi)
MusikkJonathan Wolff (kjenningsmelodi)
Prod.selskap
 • KoMut Entertainment
 • Sister Entertainment (1998–2000)
 • 3 Sisters Entertainment (2000–2006)
 • 3 Princesses and a P Productions (2017–)
 • NBC Studios
Sending
Periode21. september 1998 (1998-09-21)
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat
Lydformat
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Will & Grace er en Emmy-vinnende og Golden Globe-nominert amerikansk situasjonskomedie som ble sendt i åtte sesonger fra 1998 til 2006.

Etter elleve års opphold vendte serien tilbake på NBC 28. september 2017 med de fire originale hovedskuespillerne.[1][2][3] Serien var en av de første seriene som fokuserte på homoseksualitet, og fikk mye anerkjennelse på grunn av dette. Handlingen er lagt til New York.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om advokaten Will Truman og interiørdesigneren Grace Adler, et vennepar som har kjent hverandre siden de studerte på Colombia University. I første episode kommer det frem at Will er homoseksuell, men samtidig at Will og Grace har et svært nært forhold. I begynnelsen er Grace forlovet med Danny, men Will mener at han er gal mann for henne på grunn av sterkt ulik personlighet. Etter noe krangel bestemmer Grace seg for først å framskynde, for så å avbryte, bryllupet. Som resultat av dette trenger Grace et sted å bo, og etter noe frem og tilbake, ender hun opp hos Will.

Grace Adler er en noe rotete, hetroseksuell ikke-praktiserende jøde fra Schenectady, tre timers kjøretid nord for New York City. Hun har et eget kontor der hun har én ansatt, Karen Walker. Karen er gift med Stan Walker, en mann med en svært stor formue, og hun jobber hos Grace stort sett for å komme seg unna mann og barn, ifølge henne selv. Karens innsats på kontoret er svært begrenset, men Grace trenger Karens sosiale nettverk til sin egen forretning. Karen konsumerer store mengder alkohol og mer eller mindre lovlige piller, men er livsglad. Hun er vant til å kritisere Grace for klesvalget og håret, men under kritikken ligger det en respekt og muligens også vennskap.

Will Truman er ofte korrekt antrukket og veldig ryddig. Han har få eller ingen fakter som knytter ham til stereotypisk homoseksualitet. Han har i begynnelsen av TV-serien et eget advokatbyrå, og han får ofte besøk av sin venn Jack McFarland, som er langt mer outrert homoseksuell enn Will. Jack er kontinuerlig arbeidsledig, med småjobber fra tid til annen. Jack har også svært mange, og korte, affærer, og er også uten økonomisk sans. Utover i serien mister Will advokat-kontoret sitt etter at hans viktigste klient trakk seg, men han blir ansatt for et annet advokat-firma.

Jack møtte relativt tidlig Karen, og de to kom svært godt overens. Begge er bekymrings- og ansvarsløse, begge har en stor porsjon skadefryd, begge er opptatt av overflatiske ting og begge liker å bruke penger.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

TV-serien hadde premiere i USA, på NBC 21. september 1998, og økte etter hvert stadig i popularitet. Seertallene steg ytterligere da NBC flyttet programmet til torsdagskveldene. Seriens popularitet begynte å synke etter sesong seks, og i juli 2005 ble det offentliggjort at sesong åtte ville bli den siste. Siste episode av Will & Grace ble sendt 18. mai 2006 i USA.

Etter et elleve år langt opphold kom serien tilbake høsten 2017 med sesong 9. Og alle de fire originale skuespillerne er gjenforent.[3]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eric McCormack.
 • Eric McCormack som Will Truman: en homofil mann, og en vellykket bedriftsadvokat. Han studerte ved Columbia University, hvor han møtte Grace. De har vært bestevenner siden studietiden. Selv om Will er homofil, forsøker han enkelte ganger å passere som hetero. Han har til tider unngått å innrømme sin seksuelle legning overfor andre. Flere karakterer kommenterte at forholdet hans til Grace var mer som et ektepar enn som venner. På et tidspunkt vurderte Will å få en baby sammen med Grace.
 • Debra Messing som Grace Adler: en interiør-arkitekt med en forkjærlighet for mat, og en til tider egoistisk holdning. Hun har vært Wills beste venn siden studietiden, og rom-kamerat gjennom det meste av TV-serien. Grace er jødisk, men praktiserer ikke sin religion som voksen.
 • Megan Mullally som Karen Walker: Hun er gift med den velstående (men stort sett usette) Stanley Walker. På grunn av ektemannens rikdom trenger ikke Karen egentlig å arbeide. Karen er også kjent for bruke alkohol og forskjellge resept-belagte medisiner, og har en giftig personlighet. Hun er ofte uvitende om sin egen frekkhet og tankeløse oppførsel, og kritiserer og håner ofte ting hun har problemer med å forstå.
 • Sean Hayes som Jack McFarland: Wills nære venn, helt siden college. Jack er en flamboyant homofil, selvsikker og frisinnet. Han er ofte i forhold med forskjellige menn, og skifter ofte yrke. Han har tidligere jobbet som skuespiller, en instruktør, en back-up danser, salgsmedarbeider for ulike bedrifter. en kelner eller sykepleier, og som vert for sitt eget TV-talkshow - som kalles for Jack Talk. Men han har bare marginal suksess i sine jobber.
 • Gary Grubbs som Harlin Polk. En stor klient av Will i sesong én, som til slutt gir ham sparken.
 • Shelley Morrison som Rosario Salazar: Er Karens hushjelp, og senere Jacks kone - og deretter hans eks-kone.
 • Michael Angarano som Elliot. Er sønnen til Jack. Kort tid etter at han fikk vite om sin biologiske fars død, møtes Jack og Elliot: hans biologiske sønn skapt av sæd som Jack donerte i en alder av 17 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Everything Has Changed on Will & Grace». E! Online (engelsk). 4. oktober 2018. Besøkt 3. februar 2019. 
 2. ^ Anders Grønneberg (24. august 2017). «Den prisbelønte amerikanske serien «Will & Grace» er tilbake». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 3. februar 2019. 
 3. ^ a b Framke, Caroline (27. september 2017). «Will & Grace, despite what NBC says, isn’t the same show that ended 11 years ago. Good.». Vox. Besøkt 3. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]