NBCUniversal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NBCUniversal
NBCUniversal Logo.svg
TypeAmerikansk medie- og kringkastingsselskap
Grunnlagt2004 (etter sammenslåing av NBC og Vivendi Universal Entertainment
LandUSA
HovedkvarterNew York City, USA
Medierfjernsyn (kabel og kringkasting), filmstudio, nye medier, distribusjon
Nettstedwww.nbcuni.com

NBCUniversal Media, LLC (tidl. NBC Universal, Inc.) er et amerikansk media- og underholdningsselskap som produserer og markedsfører underholdning, nyheter og informasjonstjenester til et internasjonalt marked. Selskapet eier og drifter amerikanske fjernsynsnettverk, kabel-tv-kanaler og en gruppe lokale fjernsynsstasjoner i USA, i tillegg til filmselskap, produksjonsselskap for fjernsyn og diverse temaparker.

NBCUniversal oppstod i mai 2004 da General Electrics selskap NBC ble slått sammen med Vivendis Vivendi Universal Entertainment. Etter en endring i eierforhold i januar 2011 hadde kommunikasjonsselskapet Comcast 51% av aksjene, og General Electric satt igjen med 49%. I 2013 tok Comcast over hele selskapet.

Hoveddeler[rediger | rediger kilde]

  • TV-produksjonNBC Universal Television Studio
  • TV-distribusjonNBC Universal Television Distribution distribuerer selskapets filmer og programmer til TV-stasjoner over hele verden. Har en katalog på over 4000 filmer og 40000 episoder med fjernsyn.
  • TV-stasjonerNBC Universal Television Stations består av tredve TV-stasjoner eid og drevet av NBC Universal (såkalt owned and operated), delt opp i to nettverk: 14 NBC-stasjoner, 15 spanskspråklige Telemundo-stasjoner og en uavhengig spanskspråklig TV-stasjon. Disse dekker om lag 34 % av markedet i USA og hadde i 2004 en omsetning på nær USD 2 milliarder.
  • TV-nettverkNBC Television Network leverer programmateriale til mer enn 200 TV-stasjoner eid av andre selskaper (affiliate-stasjoner) og et antall egne lokalstasjoner (owned and operated). NBCs andre TV-nettverk Telemundo har en dominerende rolle i det spanskspråklige markedet. NBC Entertainment driver programutvikling og setter opp sendeskjema for nettverkene.
  • Kabel-TV – NBC Universal har eierinteresser i en rekke tv-kanaler på kabelnettet, bl.a. nyhetskanalene MSNBC og CNBC.
  • HjemmeunderholdningUniversal Studios Home Entertainment som produserer og distribuerer hjemmevideo og -DVD er den del av selskapet som har sterkest vekst.
  • ParkerUniversal Parks & Resorts driver tema- og underholdningsparker ofte basert på film og filmproduksjon. Den mest kjente er Universal Studios Hollywood

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]