Hopp til innhold

The Apprentice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Apprentice
Generell informasjon
SjangerReality-tv
Prod.landUSA
Sendeår2004–2017
Sesonger15
Episoder188
SpråkEngelsk
Foran kamera
ProgramlederDonald Trump
Medvirkende
11 oppføringer
Donald Trump (20042015)
Carolyn Kepcher
George H. Ross
Ivanka Trump
Donald Trump, Jr.
Eric Trump
Omarosa Manigault
Bill Rancic
Trace Adkins
Stephen Baldwin
Arnold Schwarzenegger (2017–)
Bak kamera
Skaper(e)Mark Burnett
MusikkThe O'Jays
Prod.selskapFremantle
Sending
Periode8. jan. 200413. feb. 2017
TV-kanalNBC (8. januar 2004)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside
Donald Trump ledet programmet fra 2004 til 2015.

The Apprentice er en amerikansk reality-serie som har gått på TV-kanalen NBC siden 2004. Programmet ble skapt av Mark Burnett og ble ledet av forretningsmannen Donald Trump fra 2004 til 2015. Deretter av Arnold Schwarzenegger. Serien har (per 2017) gått 15 sesonger, hvor rundt halvparten er såkalte kjendisversjoner kalt «Celebrity Apprentice». Konseptet går ut på at en gruppe på rundt 16 personer (kandidater) skal konkurrere om en lederstilling med høy lønn. Kandidatene deles inn i to lag som skal konkurrere mot hverandre (vanligvis jente- og guttelag). Det tapende laget må møte i styrerommet der en av dem får sparken. De to siste går til en finale. En av dem får jobben. Kjendisversjonen er noe annerledes. Der er innsamling til veldedige formål en sentral del. Og vinneren får kun heder og ære.

Serien har blitt vist i en rekke land, og flere har også produsert egne versjoner. I tillegg kom flere spin-offer, blant annet en med Martha Stewart og en annen (The Rebel Billionaire), med Richard Branson. Ingen av dem ble like populær som The Apprentice og gikk bare en sesong. En norsk versjon med Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen ble sendt på TVNorge i 2005.

Alle sesongene, unntagen sjette, er lagt til New York. Sesong seks ble lagt til Los Angeles.

Sommeren 2015 sa NBC opp kontrakten de hadde med Donald Trump. Bakgrunnen var nedsettende uttalelser han hadde kommet med om immigranter fra Mexico. Uttalelsene kom i forkant av den republikanske nominasjonsprosessen sommeren 2015.[1] Programlederjobben ble deretter overtatt av Arnold Schwarzenegger. Han skal kun lede kjendisversjonen «Celebrity Apprentice», som sendes fra starten av 2017.[2] Schwarzenegger trakk seg etter bare en sesong på grunn av dårlige seertall.[3]

Medarbeidere[rediger | rediger kilde]

Flere av Trumps medarbeidere har jevnlig deltatt i serien. Dette gjelder særlig Carolyn Kepcher og George H. Ross, men også tidligere vinner av serien, som Bill Rancic. I de senere sesongene har Trumps barn overtatt mange av disse funksjonene. Det gjelder Ivanka Trump, Donald Trump, Jr og Eric Trump.

Seertall[rediger | rediger kilde]

Seertallene var høye i starten, spesielt for den første sesongen som i snitt ble fulgt av 20 millioner seere (det syvende mest sette programmet på TV i USA i 2004). Etter det sank seertallene for hver sesong.[4] Den sjette sesongen hadde et gjennomsnitt på 7,5 millioner seere og havnet på 75.-plass over de mest sette TV-seriene i USA i 2007.[4]

Deretter lanserte Trump en versjon med kjendiser (Celebrity Apprentice) å håp om å heve seertallene. Kjendisversjonene hevet seertallene en del, men de var langt under tallene til de første sesongene av den originale serien. Den første kjendisversjonen havnet på en 46.-plass over de meste sette seriene i USA, mens den siste med Trump ved roret havnet på en 84.-plass.[4]

Vinnere[rediger | rediger kilde]

 1. Bill Rancic
 2. Kelly Perdew
 3. Kendra Todd
 4. Randal Pinkett
 5. Sean Yazbeck
 6. Stefanie Schaeffer
 7. Piers Morgan (Celebrity Apprentice)
 8. Joan Rivers (Celebrity Apprentice)
 9. Bret Michaels (Celebrity Apprentice)
 10. Brandy Kuentzel
 11. John Rich (Celebrity Apprentice)
 12. Arsenio Hall (Celebrity Apprentice)
 13. Trace Adkins (Celebrity Apprentice) (All Star)
 14. Leeza Gibbons (Celebrity Apprentice)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ The Wrap - NBC Drops Donald Trump Over ‘Derogatory’ Immigrant Statements (29.6.2015)
 2. ^ «Arnold Schwarzenegger's 'Celebrity Apprentice' Debut Date». TheWrap (engelsk). 8. juni 2016. Besøkt 13. november 2016. 
 3. ^ «Schwarzenegger trekker seg som Trumps TV-etterfølger». VG (norsk). (4.3.2017). Besøkt 4. mars 2017.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
 4. ^ a b c «Donald Trump a 'reality star genius'? TV ratings tell different story». Chicagotribune. (2.2.2016). Besøkt 22. oktober 2016.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata