Homicide: Drapsavsnittet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Homicide: Drapsavsnittet
orig. Homicide: Life on the Street
Generell informasjon
Sjanger kriminal
Nasjonalitet amerikansk
Sesonger 7 + fjernsynsfilm
Lengde 45 min. (per episode)
Språk engelsk
Foran kamera
Medvirkende Kyle Secor, Richard Belzer, Clark Johnson, Yaphet Kotto mfl.
Bak kamera
Skapere Paul Attanasio
Sending
Periode 1993
TV-kanal NBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Homicide: Drapsavsnittet er en amerikansk fjernsynsserie om drapsetterforskere i byen Baltimore, produsert for kanalen NBC fra 1993 til 1999. I Norge ble de første sesongene vist av NRK2.

Serien er basert på boken Homicide: a Year on the Killing Streets (1991) av David Simon, som beskriver hans opplevelser som journalist blant Baltimore-politiet. Den regnes til de mest realistiske politiseriene, men har en snert av (intern) humor og lite selvhøytidelighet. Byen og dens historie spilte en fremtredende rolle som bakteppe for handlingen. Det var lagt lite vekt på sentimentalitet og rollefigurenes liv utenfor arbeidet, og serien ble heller ingen stor seersuksess til tross for en rekke priser og gode anmeldelser.

Opptakene ble gjort med håndholdt kamera i og rundt Baltimore. Serien var blant pionerene i bruk av populærmusikk over montasjesekvenser. Barry Levinson, som selv er fra byen, var sjefsprodusent og regisserte dessuten et par episoder. Blant andre filmregissører som har instruert Homicide er Kathryn Bigelow, Stephen Gyllenhaal, John McNaughton og Ted Demme.

Serien ble avsluttet i 1999. Året etter kom fjernsynsfilmen Homicide: The Movie.

Roller[rediger | rediger kilde]

Hovedroller:

  • Andre BraugherFrank Pembleton, etterforsker (sesonger 1–6)
  • Melissa LeoKay Howard, etterforsker/gruppeleder (sesonger 1–5)
  • Ned BeattyStanley Bolander, etterforsker (sesonger 1–3)
  • Daniel BaldwinBeau Felton, etterforsker (sesonger 1–3)
  • Jon PolitoSteve Crosetti, etterforsker (sesonger 1-2)

Richard Belzer har også spilt John Munch i serien Spesialavsnittet samt i gjesteroller i Lov og orden, Law & Order: Trial by Jury, X-Files, The Beat, Arrested Development og The Wire – noe som er rekord for en fiktiv figur.

Mange kjente skuespillere har gjort gjesteopptredener i Homicide, blant dem Steve Buscemi (også regi), James Earl Jones, Robin Williams og Jake Gyllenhaal (som far og sønn), Neil Patrick Harris, Jena Malone, David Morse og Chris Rock.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]