Myron Scholes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Myron Scholes
Myron Scholes 2008 in Lindau.png
Født 1. juli 1941 (76 år)
Timmins, Ontario, Canada
Utdannet ved McMaster University, University of Chicago
Doktorgradsveileder Merton Miller
Yrke Samfunnsøkonom, matematiker
Nasjonalitet Canadisk
Amerikansk
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel
Fagfelt Finansiell økonomi
Bidrag Black-Scholes-modell
Influerer George Stigler, Milton Friedman, Merton Miller
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1997)

(en) Informasjon hos IDEAS/RePEc
Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1997

Myron Samuel Scholes (født 1. juli 1941 i Timmins i Ontario i Canada) ble i 1997 tildelt for Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel for «en ny metode for å fastslå verdien av derivater».

Modellen hans gir et grunnleggende begrepsapparat som blir referert til som Black-Scholes-modellen og har blitt standard i finansmarkedene over hele verden. Milliarder av dollar i opsjonshandler blir utført hvert år ved hjelp av denne modellen og avledninger av denne.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Scholes ble født 1. juli 1941 i Timmins, Ontario, en by i Canada hvor hans familie flyttet til under den store depresjonen. I 1951 flyttet familien sørover til Hamilton, Ontario.[1] Scholes gjorde det godt på skolen, selv om han slet med nedsatt syn fra starten av tenårene og frem til han fikk en operasjon da han var 26. Gjennom sin familie, ble han tidlig interessert i økonomi da han hjalp sine onkler med virksomhetene og foreldrene hans hjalp ham med å åpne en konto for å investere i aksjemarkedet mens han gikk på high school.

Ettersom hans mor nylig hadde dødd av kreft, forble Scholes i Hamilton for lavere grads studier, og fikk en Bachelor i økonomi fra McMaster University i 1962. En av hans professorer ved McMaster introduserte ham for arbeidene til George Stigler og Milton Friedman, to økonomer ved University of Chicago som begge skulle vinne Nobelprisen i økonomi senere. Etter å ha fullført sin bachelorgrad, bestemte han seg for å ta studier i økonomi ved University of Chicago. Her ble Scholes kollega med Michael Jensen og Richard Roll, og han fikk muligheten til å studere med Eugene Fama og Merton Miller, forskere som utviklet det relativt nye fagfeltet finansiell økonomi. Han tok en mastergrad i 1964 og en filosofisk doktorgrad i 1969 med en avhandling skrevet under veiledning av Merton Miller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Myron S. Scholes – Autobiography» (engelsk). Nobelprize.org. Besøkt 1. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]