Robert Fogel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Robert Fogel
Robert Fogel
Født 1. juli 1926
New York, USA
Død 11. juni 2013 (86 år)[1]
Nasjonalitet Amerikansk
Fagfelt Økonomisk historie
Kliometri
Influerer Simon Kuznets
Motsetning Carlo M. Cipolla
Fritz Redlich
Influert av Kenneth Sokoloff
Dora Costa
Sebastián Piñera
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1993)

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1993

Robert Fogel (født 1. juli 1926 i New York, død 11. juni 2013[1]) var en amerikansk økonom, som blant annet er kjent for å ha utviklet disiplinen kliometri (cliometrics).

Fogels foreldre innvandret til USA fra Russland i 1922.[2] I sin ungdom var han et ledende medlem av det amerikanske kommunistpartiet.

Han ble først kjent for sine beregninger av hvor viktig jernbanen hadde vært for amerikansk økonomi. I boken Railroads and American Economic Growth: Essays in Econometric History fra 1864 viste Fogel at amerikansk bruttonasjonalprodukt ville vært 25 prosent lavere uten jernbanen i 1890. Han mente derfor at jernbanens rolle generelt var overdrevet.

Virkelig berømt ble Fogel da han i 1975, sammen med Stanley Engermann, påstod at slavene i de amerikanske sørstatene hadde hatt en høyere materiell levestandard enn industriarbeiderne hadde hatt i nordstatene. De hadde jobbet mindre, spist bedre og ble bare unntaksvis slått. Fogel understreket at disse beregningene ikke var en unnskyldning for slaveriet, men var et innlegg i debatten om økonomien i slavehold. Han tok avstand fra slaveri av "moralske grunner".

Mesteparten av sin karriere virket Fogel ved Johns Hopkins University, University of Chicago og Harvard. Fogel vant Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1993 sammen med Douglass North.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]