Douglass North

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Douglass North
Douglass North.jpg
Født 5. november 1920
Cambridge, Massachusetts, USA
Død 23. november 2015 (95 år)
Benzonia
Utdannet ved University of California, Berkeley, Choate Rosemary Hall
Yrke Samfunnsøkonom, økonomihistoriker, historiker, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Adam-Smith-prisen, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel
Institusjoner Washington University in St. Louis
Stanford University
University of Washington
Cambridge University
Alma mater University of California, Berkeley
Fagfelt Økonomisk historie
Influerer Melvin M. Knight
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1993)

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1993

Douglass Cecil North (født 5. november 1920 i Cambridge i Massachusetts) er en amerikansk økonom som er mest kjent for sitt arbeid innen historien til økonomisk tenkning. I 1993 fikk han sammen med Robert Fogel Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. North og Fogel ble tildelt prisen for å ha fornyet forskningen i økonomisk historie ved å anvende økonomisk teori og kvantitative metoder for å forklare økonomisk og institusjonell endring.

North jobbet som sivilarbeider under den andre verdenskrig. Han ønsket ikke å drepe noen og ble derfor navigatør og reiste mellom San Francisco og Australia. I løpet av denne tiden studerte han økonomi og plukket opp igjen sin barndomshobby, nemlig fotografering. Han underviste i navigasjon ved Maritime Service Officers School i Alameda det siste året av krigen og han slet med beslutningen om han skulle bli fotograf eller økonom.

North er i dag lærer ved Washington University i St. Louis og ved Stanford University. Hans nåværende forskningsområde omfatter eiendomsrett, transaksjonskostnader, og økonomisk organisering i historien så vel som økonomisk utvikling i utviklingsland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]