Douglass North

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Douglass North
Douglass North.jpg
Født5. november 1920
Cambridge, Massachusetts, USA
Død23. november 2015 (95 år)
Benzonia
Utdannet ved University of California, Berkeley, Choate Rosemary Hall
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, økonomihistoriker, historiker, universitetslærer
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Adam-Smith-prisen (1994), Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1993)
InstitusjonerWashington University in St. Louis
Stanford University
University of Washington
Cambridge University
Alma materUniversity of California, Berkeley
FagfeltØkonomisk historie
InfluererMelvin M. Knight
Priser og utmerkelserSveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1993)

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1993

Douglass Cecil North (født 5. november 1920 i Cambridge i Massachusetts, død 23. november 2015 i Benzonia i Michigan) var en amerikansk økonom som er mest kjent for sitt arbeid innen historien til økonomisk tenkning. I 1993 fikk han sammen med Robert Fogel Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. North og Fogel ble tildelt prisen for å ha fornyet forskningen i økonomisk historie ved å anvende økonomisk teori og kvantitative metoder for å forklare økonomisk og institusjonell endring.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Douglass C. North var sønn av en livsforsikringsmanager og vokste opp i Ottawa, Lausanne, New York og Connecticut. Etter at familien flyttet til San Francisco, studerte han politologi, filosofi og økonomifag han ved University of California (Berkeley). I 1942 avsluttet han med en Bachelor of Arts.

North jobbet i sivil tjeneste i den amerikanske handelsflåte under den andre verdenskrig. Han var krigsmotstander og ønsket ikke å drepe noen og ble derfor navigatør og reiste mellom San Francisco og Australia. Skipene transporterte også tropper og militærutrustning. I løpet av denne tiden studerte han økonomi og tok opp igjen sin barndomshobby, nemlig fotografering. Han underviste i navigasjon ved Maritime Service Officers School i Alameda det siste året av krigen og han slet med beslutningen om han skulle bli fotograf eller økonom.

Økonom[rediger | rediger kilde]

North ble lærer ved Washington University i St. Louis og ved Stanford University. Hans forskningsområde omfattet eiendomsrett, transaksjonskostnader, og økonomisk organisering i historien så vel som økonomisk utvikling i utviklingsland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]