James McGill Buchanan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James McGill Buchanan
James Buchanan by Atlas network.jpg
James Buchanan under et diskusjonspanel i 2010
Født3. oktober 1919
Murfreesboro, Tennessee
Død9. januar 2013 (93 år)
Blacksburg
Utdannet ved University of Chicago
Yrke Samfunnsøkonom, universitetslærer
NasjonalitetAmerikansk
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences, Mont Pelerin Society
Utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, Adam-Smith-prisen, National Humanities Medal
Alma materUniversity of Chicago
University of Tennessee
State Teachers College, Murfreesboro
FagfeltPublic choice
BidragPublic choice
InfluererFrank Knight
Knut Wicksell
Priser og utmerkelserSveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1986)

(en) Informasjon hos IDEAS/RePEc
Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1986

James McGill Buchanan (født 3. oktober 1919 i Murfreesboro i Tennessee, død 9. januar 2013) var en amerikansk økonom som er mest kjent for sitt arbeid angående offentlige økonomisk teori som han i 1986 ble tildelt en Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel for.

Buchanans økonomiske arbeider igangsatte en forskning på hvordan politikernes egeninteresse og ikke-økonomiske krefter påvirker den amerikanske regjeringens økonomiske politikk. Buchanan ble uteksaminert fra Middle Tennessee State College i Murfreesboro i 1940. Han fullførte sin M.S. fra University of Tennessee i 1941. Han tilbrakte de senere krigsårene i staben til admiral Nimitz som var utstasjonert i Honolulu under den andre verdenskrig. Det var i løpet av denne tiden at han møtte og senere giftet seg med sin kone Anne.

Han fikk sin doktorgrad fra University of Chicago i 1948 hvor han var svært påvirket av Frank H. Knight. Det var også på universitetet ved Chicago at han for første gang leste og fant mye opplysende arbeid angående forskeren og økonomen Knut Wicksell og hans arbeider. Buchanan har i tillegg vært grunnleggeren av en ny skole med tilhold i delstaten Virginia som lærer elevene om politisk økonomi.

Buchanans mange arbeider inkluderer blant annet flere omfattende tekster om offentlig økonomi, den offentlige gjelden, stemmegivning, strengere analyse av teorien om logrolling, makroøkonomi, og frihetlig teori.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]