Hoppemusfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hoppemusfamilien
Nomenklatur
Dipodidae
Fischer von Waldheim, 1817
Populærnavn
hoppemusfamilien,
jerboafamilien
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenGnagere
OverfamilieDipodoidea
Økologi
Antall arter: over 50
Habitat: flere forskjellige
Utbredelse: nordlige halvkule
Inndelt i

Hoppemusfamilien er en gruppe gnagere som finnes på den nordlige halvkule. Forskjellige slag finnes i gressmark, skoger og ørken. Alle artene er i stand til å hoppe på bakbeina. De er små til middels store gnagere, fra 4 til 26 cm kroppslengde (halen unntatt). De er alle tilpasset til hopping, men i varierende grad. De beveger seg ved å hoppe eller ved å gå på bakbeina. De fleste har lange haler, men bjørkemus har korte.

De fleste er altetende, og lever av frø og insekter. Noen arter, som Allactaga sibirica, er nesten utelukkende insektetende. Som andre gnagere har de gnagetenner som er adskilt fra jekslene med et mellomrom.

Artene i hoppemusfamilien føder kull med to til syv unger etter en drektighet på 17-42 dager. De yngler en eller to ganger i året, avhengig av art.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Myomorpha har tradisjonelt blitt delt inn i to overfamilier med i alt sju familier,[1] men ny forskning tyder nå på at det bør være ni.[2] To underfamilier i Dipodidae har i henhold til Wilson, Lacher & Mittermeier (2017) blitt løftet til full familiestatus; Sminthidae og Zapodidae. Familien Nesomyidae finnes bare i Afrika og på Madagaskar, og har utviklet økologiske nisjer som likner andre familier i musegruppen.

Treliste

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond, and T. A. Dewey. 2006 Rodentia (online), Animal Diversity Web. Status pr 23. november 2007
  2. ^ a b c Don E. Wilson, Thomas E. Lacher, Jr, Russell A. Mittermeier (2017) Handbook of the Mammals of the World - Volume 7 - Rodents II. Lynx Edicions in association with Conservation International and IUCN, November 2017. ISBN 978-84-16728-04-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]