Hopp til innhold

Multer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om en gruppe fisk. For å lese om planten, se multe.
Multer
Nomenklatur
Mugilidae
Jarocki, 1822
Synonymi
Mugiliformes
Populærnavn
multer,
multefisker
Hører til
strålefinnede fisker,
kjevemunner,
virveldyr
Økologi
Antall arter: 75
Habitat: kystfarvann, men noen i ferskvann
Utbredelse: alle tropiske og tempererte hav
Inndelt i

Multer er en gruppe strålefinnede fisker.

De har en liten munn og en torpedoformet kropp som er rund i tverrsnitt. De to korte ryggfinnene sitter langt fra hverandre. Den første har fire piggstråler, mens den andre har bløtstråler og sitter rett over gattfinnen. Sidelinje mangler som regel. Gjellegitterstavene er lange og brukes til å filtrere næring fra vannet. Tenner mangler, eller er svært små. Tarmkanalen er svært lang. De største artene blir rundt 90 cm lange.

Multer er stimfisk som lever av alger, kiselalger og detritus. De er utbredt i alle tropiske og tempererte hav, og tre arter forekommer i norske farvann. De lever hovedsakelig i kystfarvann og brakkvann, men noen vandrer opp i ferskvann. Liza abu er stasjonær i ferskvann.

De ble tidligere regnet som primitive piggfinnefisker og plassert i underordenen Mugiloidei. Norsk wikipedia følger Nelson (2006) og regner multene som den eneste familien i ordenen Mugiliformes, men systematikken er langt fra avklart. I en fylogenetisk studie fra 2012 plasseres multene i den nyoppdagede gruppen Ovalentaria og det hevdes at brenningsabborene er multenes søstergruppe.

Multer er viktige matfisk.

Utvalgte arter

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Springmulter i Middelhavet
Multer svømmer ofte rett under vannskorpa som disse gullmulteneTenerife