Tykkleppet multe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tykkleppet multe
Nomenklatur
Chelon labrosus
(Risso, 1827)
Populærnavn
tykkleppet multe[1]
(helt)
Hører til
Chelon,
multer,
egentlige beinfisker
Økologi
Habitat: grunne kystfarvann, går opp i ferskvann
Utbredelse:

Tykkleppet multe (Chelon labrosus) er en fiskeart.

Den har en spoleformet kropp med et butt hode og en kraftig overleppe. På overleppa er det hudvorter, noe skiller denne arten fra de to andre multene i Nord-Europa, tynnleppet multe og gullmulte. Kroppen har store, sølvglinsende skjell som er mørke på ryggsiden og lyse under buken. De to korte ryggfinnene sitter langt fra hverandre. Arten kan bli 75 cm lang og 4,5 kg.

Tykkleppet multe er en stimfisk som lever på grunt vann i havet og som ofte vandrer opp i brakkvann og ferskvann. Den eter for det meste alger, men tar også små virvelløse dyr og detritus. Ofte svømmer den med snuten nesten opp i vannskorpa.

Utbredelsen strekker seg fra Island og Norge sørover til Senegal. Den finnes også i Middelhavet og det sørvestre Svartehavet, og den er en sjelden gjest i Østersjøen. I Norge er den vanligst langs sørlandskysten og i ytre Oslofjord.[1]

Tykkleppet multe er en ettertraktet sportsfisk i Norge, ettersom den er vanskelig å få på kroken på grunn av den lille munnen. I Sør-Europa drives det kommersielt fiske etter arten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. august 2020. Besøkt 4. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hodet til tykkleppet multe med den karakteristiske leppen