Liza abu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liza abu
Vitenskapelig(e)
navn
:
Liza abu
(Heckel, 1843)
Norsk(e) navn:
Hører til: Liza,
multer,
egentlige beinfisker
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Vest-Asia

Liza abu er en fiskeart. Den skiller seg fra andre multer ved å leve hele livet i ferskvann.

Ryggen er lysebrun, grå eller olivengrønn mens sidene og buken er sølvfarget, av og til med et gulskjær. Det kan være én eller to langsgående striper langs sidene. Leppene er tynne. Skjellene er litt mindre enn hos andre multer, og det er som regel 44–50 skjell langs siden. Arten kan bli 26 cm lang og 150 g tung.

Liza abu er en stimfisk som lever i elver, kanaler og innsjøer, og vandrer av og til ned i estuarer. Den eter vannplanter, planteplankton, men først og fremst detritus som den finner ved å rote opp bunnsedimentene. Under gytingen festes eggene til vegetasjonen.

Utbredelsen omfatter Orontes, Eufrat, Tigris, de iranske elvene som renner til Persiabukta og kystelvene videre østover til Indus i Pakistan. Den lever også langt oppstrøms i vassdragene og er for eksempel vanlig i Atatürkdammen i det sørøstlige Tyrkia.

Selv om den er liten, er den en viktig matfisk i Sør-Irak. Bestanden tok seg raskt opp etter at våtmarkene i området ble ødelagt da sjiaopprøret ble slått ned i 1991. I Irak blir det også drevet oppdrett av arten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]