Mistrá

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mistrá
Palasset

Mistrá (gresk: Μυστράς, Mystras eller Μυζηθράς Myzithras i Moreas krønike) var en by i Morea (Peloponnes) på Taygetos-fjellet nær det antikke Sparta. Det ligger omtrent åtte kilometer vest for dagens Sparta.

Historie[rediger | rediger kilde]

Peloppones i meddelalderen

I 1249 ble Mistrá sete for det latinske fyrstedømme av Achaea, opprettet i 1205 etter erobringen av Konstantinopel under det fjerde korstog, og prins William II av Villehardouin, grandnevø til Geoffrey av Villehardouin, bygget et palass der.

I 1261 oppgav det latinske rike byen og andre befestninger på sørøstre Peloponnesos som løsepenge for Guillaume II, som var blitt tatt til fange i Pelagonia, og den bysantinske keiser Mikael VIII Palaiologos gjorde byen til hovedstad i despotatet Morea. Mystras fortsatte som hovedstad i despotatet, regjert av slekntinger av den bysantinske keiser, til tross for trots at venetianerne kontrollerte kysten og øyene. Mystras og det øvrige Morea hadde en relativt god utvikling etter 1261, sammenlignet med resten av imperiet nest etter Konstantinopel, og Guillaume IIs palass ble keiserens annen residens.

Mystras var også det siste læresenter for bysantinsk vitenskap. Den neoplatonistiske filosofen Georgios Gemistos Plethon bodde her frem til sin død i 1452. Han og andre lærde i Mystras påvirket den italienske renessansen, særlig etter at han fulgte med keiser Johannes VIII Palaiologos til Firenze i 1439.

Den siste bysantinske keiser, Konstantin XI, var despot i Mystras innen han ble keiser. Demetrius Palaiologos, den siste despoten i Morea, tapte byen till den osmanske keiser Mehmet II i 1460.

Venetianerne okkuperte den fra 1687 til 1715, men rllers holdt osmanene byen til 1821 til utbruddet av den greske selvstendighetskrig. SByen ble overgitt av kong Otto I av Hellas til fordel for det gjenoppbygde Sparta.

Verdensarv[rediger | rediger kilde]

I 1989 ble ruinene med festningen, palasset, kirker og kloster del av verdensarven. Mange av bygningene er godt bevart, og byen er en viktig turistattraksjon i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]