Ekte sypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekte sypress
Høyreist sypress, Cupressus sempervirens var. festigiata, fotografert i Israel.
Nomenklatur
Cupressus sempervirens
L.
Populærnavn
ekte sypress,
middelhavssypress
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klassenakenfrøede planter
Ordenbartrær
Familiesypressfamilien
Slektsypresslekten
Økologi
Habitat: maquis, skog
Utbredelse:
gul – innført av mennesker
grønn – naturlig
rød – naturlige, relikte bestander

Ekte sypress eller middelhavssypress (Cupressus sempervirens) er et høyt, slankt bartre av sypresslekten i sypressfamilien. Den opprinnelige varianten (Cupressus sempervirens var. horizontalis) er fra Kreta, Egeerhavet og kysten av Tyrkia. Andre varianter er mye utbredt.

De fleste varianter har kulturell opprinnelse i Midtøsten, Tyrkia og Kypros, men vokser nå vilt i store bestander i Italia, Frankrike, Spania og Nord-Afrika.

Den blir inntil 35 meter høy, og har konisk, høyreist kroneform. Treet kan bli 1 000 år gammelt, og de halve centimeter lange hannkonglene slipper sine pollen allerede i februar-mars. De 4 cm lange hunnkonglene er brune og runde med få, tillukkede skjell.

Varianter med oppovervoksende grener og ekstra slank form kalles festigiate (ssp. eller var. festigiata). Dette er populære park- og allétrær også i tempererte strøk som Sør-Afrika, Australia, USA, Canada, Storbritannia og det sørlige Norden.

Variantene er flere, de vanligste er:

  • * Cupressus sempervirens var. horizontalis (opprinnelig, truet)
  • * Cupressus sempervirens var. sempervirens
  • * Cupressus sempervirens var. festigiata (oppreist, slank variant)
  • * Cupressus sempervirens var. stricta (oppreist, konisk variant)

Sypress er en art som har utbredelse i landene rundt Middelhavet, og er bokstavelig talt mye av et landemerke for landskapet i denne regionen, ikke minst i Italia. Den er også en kulturplante dyrket som allétre siden Romerriket. En rekke kunstmalere har malt landskap med høyreiste og oppovervoksende (festigiate) sypresser under opphold i Italia og andre middelhavsland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]