Lakonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lakonia prefektur
Νομός Λακωνίας
Copy of karyopoli.JPG

Kart over Lakonia prefektur

LandHellas Hellas
PeriferiPeloponnes
StatusPrefektur
Oppkalt etterLakonia
HovedstadSparta
Postnummer23x xx
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 11
3 636 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 35
99 637 (2001ref)
Bef.tetthet27,4 innb./km²
Provinser4
Bykommuner20
Landkommuner2
Map
Lakonia
36°55′00″N 22°40′00″Ø

Lakonia (gresk: Λακωνία) er en regional enhet (prefektur) i Hellas. Det er en del av regionen eller periferien Peloponnes. Det er et av de tynnest befolkede prefekturene i Hellas. Den administrative hovedstaden er Sparta. Lakonia er geografisk lokalisert i den sørøstlige delen av Peloponneshalvøya og grenser i nord til Arkadia, i øst til Argolikabukten, i vest til Messenia og Koronibukten.

I oldtidens Hellas var Lakonia også kjent som Lakedaimonia, et område underlagt bystaten SpartaPeloponnes. Ordet «lakonisk» er avledet fra navnet på regionen ved analogi, det vil si å snakke på kortfattet og konsis måte, noe folk i Athen mente at lakedaimonerne gjorde.[1]

Når spartanerne dro i krig, kalte de seg «lakedaimonere» og ikke «spartanere». Derfor var skjoldene deres merket med den greske bokstaven for L, lambda (dvs. en V snudd opp-ned).[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lakonia grenser til Messenia i vest og til Arkadia i nord, og er omgitt av det myrtoiske havet i øst og den lakoniske bukten og Middelhavet i sør. Det består foruten av Manihalvøya av Kapp Malea og Kapp Matapan (Tainaron), den sørligste odden på det greske fastlandet. Øyene Kythira og Andikythira ligger i sør, men administrativt tilhører de en regional øyenhet, men øya Elafonisos som er lokalisert mellom det lakoniske fastlandet og Kythira, er en del av Lakonia.

Evrotas er den lengste elven i prefekturet og er 82 km lang. Dalen som Evrotas renner igjennom er hovedsakelig et jordbruksområde som har mange sitrusfrukter og olivenlunder. Området har også den største appelsinproduksjonen på Peloponnes og i hele Hellas. Merkevaren for appelsinjuice navngitt etter Lakonia er basert i Amykles.

De fremste fjellkjedene er Taygetos som strekker seg 2 407 meter i vest, og Parnonas i nordøst som er 1 961 meter høyt på det meste. Taygetos, også kjent som Pentadaktylos («Femfingeren») i middelalderen, ligger vest for Sparta og Evrotasdalen. Det er det høyeste fjellet i Lakonia og på Peloponnes, og hovedsakelig dekket av furutrær. To veier forbinder Lakonia til tilstøtende prefekturer; den ene er en svingete fjellovergang gjennom Taygetos, mens den andre omgår fjellet ved å gå gjennom Manihalvøya i sør.

Stalaktittgrotten Dirou er en betydelig attraksjon og ligger sør for Areopoli i den sørvestlige delen av Lakonia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lakonisk», Bokmålsordboka
  2. ^ Paul Cartledge: The Spartans (s. 271), Vintage books, NY 2002, ISBN 978-1-4000-7885-1


P parthenon.svgDenne artikkelen relatert til antikkens Hellas er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.