Mikojan-Gurevitsj MiG-29

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MiG-29
MiG-29
Et serbisk MiG-29 etter takeoff
Informasjon
RolleMultirolle jagerfly
ProdusentMikojan-Gurevitsj
Første flyvning6. oktober 1977
Introdusert1983
Brukt avRussland
India, Iran
Videreutviklet tilMiG-29K
MiG-29M
MiG-35

Mikojan-Gurevitsj MiG-29 (NATO-kallenavn: Fulcrum) er et russisk to-motors jagerfly. Det ble utviklet tidlig på 1970-tallet og ble satt inn i tjeneste i 1983. Det er fremdeles i bruk i det russiske luftforsvaret samt i flere andre land.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av MiG-29 (i likhet med Sukhoj Su-27 «Flanker») ble påbegynt som følge av det amerikanske «FX» programmet. FX-programmet førte til de 4. generasjons jetjagerflyene: F-14, F-15, F-16 og F-18. På sovjetisk side ble det i stedet to "familier": MiG-29-familien og Su-27-familien.

MiG-29 skulle være et lett jagerfly, motstykket til F-16, mens Su-27 skulle være motstykket til de tunge, f.eks F-14 og F-15.

Land som bruker eller har brukt MiG-29[rediger | rediger kilde]

Mikoyan-Gurevich MiG-29

Bangladesh, Bulgaria, Cuba, Eritrea, India, Irak, Iran, Jemen, Malaysia, Nord-Korea, Peru, Polen, Romania, Serbia, Slovakia, Syria, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn, samt de tidligere sovjetrepublikkene Hviterussland, Kasakhstan, Moldova, Turkmenistan og Usbekistan.

De moldovske flyene har blitt solgt videre til utlandet. 21 av disse ble solgt til USA for evaluering. Det er antatt at de fleste av disse er skrotet, selv om en rekke av dem er utstilt eller lagret ved flere museer. Tyskland solgte sine til Polen.

Varianter[rediger | rediger kilde]

MiG-29 er blitt oppgradert til flere nye varianter. Disse er blitt kalt MiG-29K, MiG-29M, og MiG-35. Sistnevnte er det kun produsert ett eksemplar av.

Se også[rediger | rediger kilde]

Relatert utvikling
Samtidige luftfartøy med sammenlignbar rolle og konfigurasjon

Relaterte lister

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]