Russlands luftforsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Военно-воздушные cилы России
Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Военно-воздушные cилы России Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Basisdata
Tidsperiode1991–
LandRussland
StørrelseFlere tusen fly, men mange er ikke operative
KrigerTsjetsjenia I, Tsjetsjenia II, Sør-Ossetia
Kjennetegn
Военно-воздушные cилы России Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Emblem
Военно-воздушные cилы России Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Flytyper
BombeflyTu-22M, Tu-95, Tu-160
AngrepsflySu-24, Su-25, Su-30
MultirolleSu-27, MiG-29
JagerflyMiG-31
PatruljeflyTu-142
TransportflyAn-124, An-72, An-22

Russlands luftforsvar (russisk: Военно-воздушные cилы Российской Федерации – transkribert: Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskoj Federatsii, forkortet VVS) er luftstyrkene til Russland. Den russiske marinen har dog en egen luftstyrke. Det russiske luftforsvaret er et av de største i verden når det gjelder materiell, men dårlig økonomi og vedlikehold gjør at styrken ikke er like sterk som under Russlands forgjenger Sovjetunionen. Noe henger likevel igjen fra den kalde krigen: Russland har – som de eneste sammen med USA – rene bombefly.

Historie[rediger | rediger kilde]

VVS ble grunnlagt da Sovjetunionen gikk i oppløsning i desember 1991. Russland fikk da beholde 40 % av materiellet og 65 % av personellet i det som til da hadde tilhørt Sovjetunionen. Russland fikk også beholde mesteparten av kommandoene, som Langtrekkeviddestyrken (Дальняя Авиация, Dalnjaja Aviatsija) som hadde bombeflyene og atomvåpnene, transportstyrken og front-styrken som hadde jagerfly, jagerbombere og andre multirolle kampfly.

VVS har deltatt i tre kriger – første tsjetsjenske krig (1994–96), andre tsjetsjenske krig (1999–2002) og krigen i Sør-Ossetia 2008.

Materiell[rediger | rediger kilde]

VVS har rundt 2 400 kampfly og 3 365 luftfartøy totalt. Det er her verdt å merke seg at mange av disse er i svært dårlig stand, og ikke er operative. VVS har hatt et ønske om å vrake mye av dette gamle utstyret, og kjøpe nytt teknologisk utstyr isteden, men grunnet dårlig økonomi – som var grunnen til det dårlige vedlikeholdet i utgangspunktet – har ikke dette latt seg gjøre. Det har dermed i stedet blitt oppgraderinger på noe av det eksisterende utstyret, og noen minimale investeringer i nye fly.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]