Russlands luftforsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Военно-воздушные cилы России
Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Air-to-air with Russian Air Force Sukhoi Su-34.jpg
Basisdata
Tidsperiode7. mai 1992–
LandRussland
StørrelseFlere tusen fly, men mange er ikke operative
KrigerTsjetsjenia I, Tsjetsjenia II, Sør-Ossetia
Kjennetegn
Военно-воздушные cилы России Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Emblem
Военно-воздушные cилы России Vojenno-vozdusjnyje sily Rossijskij Federatsii
Flytyper
BombeflyTu-22M, Tu-95, Tu-160
AngrepsflySu-24, Su-25, Su-30
MultirolleSu-27, MiG-29
JagerflyMiG-31
PatruljeflyTu-142
TransportflyAn-124, An-72, An-22

Russlands flyvåpen (VVS) (russisk:Военно-воздушные силы России) (Vojenno-Vozdusjnye Sily Rossii), er fra 2015 en våpengren innen De russiske luft- og romfartsstyrkene.[1]

Russlands marine har sin egen, selvstendige gren: Russlands marineflyvåpen.[1] Det russiske luftforsvaret er et av de største i verden når det gjelder materiell, men dårlig økonomi og vedlikehold gjør at styrken ikke er like sterk som under Russlands forgjenger Sovjetunionen. Noe henger likevel igjen fra den kalde krigen: Russland har – som de eneste sammen med USA – rene bombefly.

Sammensetning[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

VVS ble grunnlagt da Sovjetunionen gikk i oppløsning i desember 1991. Russland fikk da beholde 40 % av materiellet og 65 % av personellet i det som til da hadde tilhørt Sovjetunionen. Russland fikk også beholde mesteparten av kommandoene, som Langtrekkeviddestyrken (Дальняя Авиация, Dalnjaja Aviatsija) som hadde bombeflyene og atomvåpnene, transportstyrken og front-styrken som hadde jagerfly, jagerbombere og andre multirolle kampfly.

VVS har deltatt i tre kriger – første tsjetsjenske krig (1994–96), andre tsjetsjenske krig (1999–2002) og krigen i Sør-Ossetia 2008.

Materiell[rediger | rediger kilde]

VVS har rundt 2 400 kampfly og 3 365 luftfartøy totalt. Det er her verdt å merke seg at mange av disse er i svært dårlig stand, og ikke er operative. VVS har hatt et ønske om å vrake mye av dette gamle utstyret, og kjøpe nytt teknologisk utstyr isteden, men grunnet dårlig økonomi – som var grunnen til det dårlige vedlikeholdet i utgangspunktet – har ikke dette latt seg gjøre. Det har dermed i stedet blitt oppgraderinger på noe av det eksisterende utstyret, og noen minimale investeringer i nye fly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Russia creates new Aerospace Force service branch Arkivert 27 desember 2015 hos Wayback Machine, janes.com, 4 August 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]