Banat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For de 10 provinsene (banat)er i kongeriket Jugoslavia (1927–1941), se Banat (Jugoslavia).
Banat Republic bgiu2.png
Banat05.png

Banatet (rumensk Banat, serbisk Банат eller Banat, ungarsk Bánát eller Bánság, tysk Banat, slovakisk Banát, bulgarsk Banát) er en geografisk og historisk region i det østlige Sentral-Europa. Den historiske regionen Banatet er i dag delt mellom tre land: Den østlige delen ligger i Romania (regionene Timiș, Caraș-Severin, Arad og Mehedinți), den vestlige delen i Serbia (Serbisk Banat, hovedsakelig i Vojvodina, bortsett fra et lite område i Sentral-Serbia) og en liten nordlig del som ligger i Ungarn (provinsen Csongrád). Regionens historiske grenser utgjøres av tre elver: Mureș i nord, Tisza i vest og Donau i syd.

Navnet Banat kommer antagelig av den avariske fyrstetittelen ban.

Historie[rediger | rediger kilde]

I antikken var Banatet en del av kongeriket Dakia, og senere, etter Trajan-krigene, den romerske provinsen av samme navn. Under avartiden i det 5. og 6. århundre slo serbere seg ned i området. Flere århundrer senere kom det under Ungarn. Tyrkerne erobret regionen i 1526. I 1718 ble Banatet østerriksk og fikk navnet Temescher Banat. I 1867 ble Banatet integrert i Kongeriket Ungarn (del av Østerrike-Ungarn).

Etter første verdenskrig ble Banatet delt: Fredsavtalen i Trianon av 4. juni 1920 fastslo at 18 945 km² skulle avstås til Romania, 9 307 km² til Jugoslavia og 217 km² skulle forbli ungarsk.

Befolkningen i Banatet var frem til 1944 svært blandet. Etter at Banatet ble østerriksk, fremmet de østerrikske herskerne katolsk (særlig tysk) innvandring i området. Nybyggerne kom bl.a. fra Pfalz, Schwaben, Bayern, Hessen, Niederösterreich, Oberösterreich og Elsass, i tillegg til mindre antall fra Frankrike, Italia og Spania. Samlebetegnelsen for de tyskspråklige innbyggerne var Banater Schwaben.

I tillegg til ungarere, rumenere, serbere og tyskere fantes det også slovaker, rutenere og armenere. Mange bosetninger i det østlige Banat var hovedsakelig bebodd av tyskere, og i regionens viktigste by Timișoara var tyskerne frem til annen verdenskrig den største etniske gruppen.

I det serbiske Vest-Banat forsvant den tyske minoriteten etter annen verdenskrig fullstendig, som følge av flukt, deportasjon til russisk slavearbeid, utryddelse, fordrivelse eller utvandring. I rumensk Banat fant det derimot ikke sted noen organisert fordrivelse. Men som følge av utvandring, hovedsakelig fra 1960-tallet til 1980-tallet, har antallet tyskere i rumensk Banat blitt sterkt redusert, selv om stedsnavn rundt provinshovedstaden Timișoara som Altringen, Bethausen, Gottlob, Iohanisfeld, Lenauheim, Liebling, Nitzkydorf eller Gherman minner om den tyske historien i området.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nobelprisvinneren i litteratur fra 2009, Herta Müller, vokste opp i det tyskspråklige Banat i Romania. Hun utvandret til Vest-Tyskland i 1987. Mange av bøkene hennes handler om eller er fortalt fra perspektivet til den tyske folkegruppen i Romania som hun selv tilhører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Banat – bilder, video eller lyd