Matilda av Boulogne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Matilda av Boulogne

Matilda eller Maud (født ca. 1105, død 3. mai 1152) var suo jure grevinne av Boulogne, og som hustru av kong Stefan av England også dronning av England.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hun var født i Boulogne i Frankrike som datter av greve Eustace III av Boulogne og hans hustru Mary av Skottland, datter av kong Malcolm III av Skottland og dennes andre hustru Margaret av Skottland. Matilda var kusine av hennes ektemanns rival, keiserinne Matilda eller Maud av England. Via hennes bestemor på morsiden nedstammet hun fra de gamle angelsaksiske kongene i England.

I 1125 ble Matilda gift med Stefan av Blois, greve av Mortain, som eide store gods og besittelser i England. Da Matildas far abdiserte og trakk seg tilbake til et kloster det samme året gikk hans besittelser i arv til Matilda. Ved hans død ca. 1125 ble hun og hennes ektemann samregenter av Boulogne. De fødte to barn, en sønn og en datter, som greve og grevinne av Boulogne under regimet til kong Henrik I av England som hadde gitt dem begge en bolig i London.[1] Sønnen ble navngitt Baldwin etter Matildas onkel, kong Baldwin I av Jerusalem, og datteren ble oppkalt etter moren, Matilda. Begge barna døde i barndommen, skjønt en del forskere har hevdet at datteren levde lenge nok til å bli å bli gift med greven av Milano.[2]

Ved kong Henrik Is død i 1135 dro Stefan i all hast til England ved å dra fordel av Boulognes kontroll over de nærmeste havnene, og han klarte å overtale de engelske magnatene til å krone ham til konge, til tross for deres løfter til deres avdøde konge. Hans hustru Matilda var høygravid på denne tiden, og krysset kanalen først etter å ha født en sønn, Eustace, som en dag ville etterfølge henne som greve av Boulogne. Matilda ble kronet som dronning av England i påsken, den 22. mars 1136.

Den borgerkrigen som fulgte, kjent som det engelske kaos under Stefan, var Matilda sin ektemanns sterkeste støttespiller. Etter at han ble tatt til fange i slaget ved Lincoln, samlet hun kongens venner og fikk rustet opp en ny hær ved hjelp av William av Ypres. Keiserinne Maud beleiret Stefans bror Henry av Blois, og da beleiret Matilda festningen til keiserinne Maud, drev henne vekk og tok til fange keiserinnens bror, Robert, 1. jarl av Gloucester.

Som grevinne av Boulogne var hun samregent med sin ektemann fram til 1150, og hun var deretter grevinne alene fram til 1151 da grevskapet ble overført til hennes eldste sønn Eustace, og da han døde i 1153 var den hennes overlevende sønn William som arvet det, fram til 1159, da hennes datter arvet grevskapet. Hennes ektemann kong Stefan døde i 1154, antagelig knust over at den eldste sønnen og arvtageren til tronen døde før ham. Han inngikk en avtale med keiserinne Mauds sønn Henrik II at han skulle arve ham, men ikke før etter at han selv døde, noe som skjedde knappe året etter. Matilda selv døde av feber ved Hedingham Castle i Essex i 3. mai 1152, to år før Stefan. Hun ble gravlagt ved klosteret Faversham Abbey som hadde blitt grunnlagt av henne og ektemannen.

Barn[rediger | rediger kilde]

Stefan og Matilda hadde tre sønner:

De hadde også to døtre:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Strickland, Agnes &Strickland, Elisabeth: Lives of the Queens of England, 12 bind, 1840-1848
  2. ^ Strickland: Lives of the Queens of England


Forgjenger:
 Adeliza av Louvain 
Dronning av England
Etterfølger:
 Eleanora av Aquitaine