Aldgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aldgate
Aldgate
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of London
Admin. grevskap:City of London
Seremon. grevskap:City of London
StatusSted i City of London
Befolkning? (-)

Aldgate er et område i City of London. Det ligger i østkanten av City, nær Whitechapel. Aldgate er en valgkrets i valgene til rådsmedlemmer i Corporation of London.

Den opprinnelige Ealdgate («Old gate») ble bygd av romerne som starten på vegen fra London til hovedstaden Colchester. I middelalderen hørte også et porthus med leiligheter til porten. Her bodde en tid den store engelske dikteren Geoffrey Chaucer, og her skrev han flere av verkene sine, bl.a. Troilus and Criseyde (1385).

Daniel Defoe skriver i sin A Journal of the Plague Year at Aldgate var særlig hardt ramma av pestepidemien i 1665: «There was no parish in or about London where [the plague] raged with such violence as in Aldgate.»

Porten ble sammen med de andre portene i Londons bymur revet i 1760-åra, mens navnet lever videre i gatene Aldgate og Aldgate High Street. På 1800-tallet ble Aldgate et område for produksjon av og handel med klær og tekstiler, drevet særlig av østeuropeiske jøder.

Nær gatene Aldgate ligger 1700-tallskirka St Botolph Aldgate, som må ikke forveksles med St Botolph Aldersgate.

Den første boken av en afro-amerikaner som ble utgitt av et forlag, Phillis Whealeys Poems on Various Subjects, Religious and Moral, ble utgitt i Aldgate etter at hennes eiere (Wheatley var slave) ikke kunne finne en forlegger i Boston som ville gi den ut.

Transport[rediger | rediger kilde]

Aldgate er et trafikknutepunkt i det østlige London. Hovedvegene A11 mot Norwich og A13 mot Essex begynner i Aldgate. Det er to undergrunnsstasjoner, Aldgate og Aldgate East, og en større bussterminal.