Adeliza av Louvain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adeliza av Louvain

Adeliza av Louvain (også kalt for Adela og Aleidis; født ca. 1103, død 23. april 1151) var dronning av kongedømmet England fra 1121 til 1135, den andre hustruen til kong Henrik I av England.[1] Hun var datter av Godefroid I av Louvain, hertug av Brussel og Louvain og landgreve av Brabant.

Første ekteskap[rediger | rediger kilde]

Adeliza giftet seg med Henrik I den 2. februar 1121 da hun antagelig var et sted mellom 15 og 18 år gammel. Den engelske kongen var 53 år.

Det er antatt at Henriks eneste grunn for å gifte seg igjen var hans sterke ønske for en mannlig arving. Til tross for at han holder rekorden for det største antallet illegitime barn for noen britiske monarker hadde han kun en legitim mannlig arving, William Adelin, men som døde før sin far kun 17 år gammel den 25. november 1120 i skipsulykken Det hvite skip.

Adeliza var etter sigende ganske vakker og hennes far var hertug av flere riker. Det var de sannsynlige grunnene til at hun ble valgt. Det kom imidlertid ingen barn fra ekteskapet som vart i bortimot femten år.

Dronning[rediger | rediger kilde]

Adeliza, i motsetningen til tidligere anglo-normanniske dronninger, spilte liten rolle i den offentlige liv i riket i løpet av hennes tid som dronning. Om dette skyldtes personlige begrensninger eller om Henrik foretrakk å holde i nærheten i håp om at hun skulle bli gravid er ukjent. Hun opptrådte dog som en patron for litteraturen og av flere verker, blant andre et bestiarium av Philip de Thaon som var dedikert til henne. Hun skal ha bestilt en biografi på vers om kong Henrik, men denne er ikke blitt bevart for ettertiden.

Da hennes ektemann døde den 1. desember 1135 trakk Adeliza seg tilbake for en tid til klosteret Wilton i nærheten av Salisbury. Hun var tilstede i dedikasjonen på Henriks grav ved Reading Abbey på den første årsdagen av hans død.

Andre ekteskap[rediger | rediger kilde]

Ettersom hun fortsatt var ung kom hun ut av sørgetiden en gang før 1139 og giftet seg med William d'Aubigny, 1. jarl av Arundel, sønn av William d'Aubigny og Maud le Bigod ,som hadde vært en av kongens fremste rådgivere. Hun brakte med seg en dronnings medgift, inkludert det store slottet Arundel, og kong Stefan av England opprettet for d'Aubigny jarl av Arundel og jarl av Lincoln. Selv om hennes ekteskap med kongen var barnløst fødte hun syv barn i sitt andre.

Adeliza ble en aktiv patron av kirken i løpet av sitt andre ekteskap, ga eiendommer til klosteret Reading Abbey for å ære hennes tidligere ektemanns minne og dessuten mange andre, mindre donasjoner.

Selv om hennes ektemann var en fast tilhenger av Stefan i løpet av borgerkrigen synes det som om hennes egen personlige holdning støttet saken til hennes stedatter keiserinne Maud av England (Matilda). Da keiserinnen seilte til England i 1139 var det hos sin stedatter hun søkte for støtte. Hun gikk i land i nærheten av Arundel og ble mottatt som en gjest hos den tidligere dronningen.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Adeliza tilbrakte hennes siste år i klosteret i Affligem i landgrevskapet Brabant (dagens Belgia) som hun rikelig belønnet med landområder, blant annet tre engelske landsbyer kalt Ideswordam, Westmerendonam og Aldeswurda, sannsynligvis i nærheten av Arundel.

Hun døde i klosteret og ble begravet i klosterkirken ved siden av sin far, Godefroid I av Louvain (død 1139). Klosternekrologen plasserer hennes gravstein ved siden av urverket. En gulvplan for kirken som stammer fra 1700-tallet viser at hennes gravstein skal være halvveis opp den venstre nav. Hennes grav ble revet ned i løpet av den franske revolusjonen (antagelig i 1789). Hennes beinlevning ble dog gjenfunnet og gravlagt på nytt i klostergang i det nyopprettede klosteret av samme navn Affligem.

Familie[rediger | rediger kilde]

En av Adelizas brødre, Joscelyn de Louvain, kom til England og giftet seg med arvingen Agnes de Percy, og han tok selv navnet Percy.

Selv det er åpenbart at den tidligere dronningen og Joscelyn var svært nære kan han likevel ha vært en illegitim sønn av Adelizas far og således hennes halvbror. Hans barn tok deres navn fra morens slekt, og deres etterkommere inkluderer middelalderens jarler av Northumberland.

Adeliza ga også en medgift til en av hennes kusiner da hun giftet seg i England.

Etterkommere[rediger | rediger kilde]

Adeliza og Williams barn var:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Edith av Skottland (Matilda) 
Dronning av England
Etterfølger:
 Matilda av Boulogne