Gruppe 47

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gruppens første møtested i hjemmet til forfatteren Ilse Schneider-Lengyel i Bayern.
Minnetavle over Gruppe 47's første møte

Gruppe 47 var en gruppe tyskspråklige forfattere som deltok i Hans Werner Richters forfattermøter mellom 1947 og 1967.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det hele begynte da Alfred Andersch og Hans Werner Richter i 1946 utga tidsskriftet Der Ruf (= Ropet) i München. Dette tidsskriftet utkom alt i 1945 under sensur og kontroll av den amerikanske hæren i New York som Blätter für deutsche Kriegsgefangene (= Blader for tyske krigsfanger). Målet var å opplyse og oppdra tyskerne til demokrati etter Hitlers regime. I april 1947 ble imidlertid tidsskriftet forbudt av den amerikanske militærregjeringen, formodentlig på grunn av russisk intervensjon, men utkom igjen under ny redaksjon til 1948 i München, og til 1949 i Mannheim.

Dannelse[rediger | rediger kilde]

I juli 1947 møttes blant andre tidligere forfattere for Der Ruf og besluttet blant annet å grunnlegge et nytt litterært tidsskrift under navnet Der Skorpion, men fremfor alt å treffes regelmessig, for å lese hverandres manuskripter og kritisere dem. Hans Werner Richter innbød deretter en større, skjønt utvalgt, krets til et møte i september 1947. Ved dette møtet ga Hans Georg Brenner gruppen navnet «Gruppe 47», og Hans Werner Richter ble ansett som grunnlegger av dette løse forfatter-fellesskapet, siden han hadde innbudt dem.

Deltaker ved stiftelsesmøtet og medlem var Hans-Jürgen Soehring (1908-60)[2] som hadde oppholdt seg som offiser i Paris i første del av krigen, og i 1941 blitt kjæreste med den ti år eldre franske skuespillerinnen Arletty[3] som etter krigen ble fengslet og rettsforfulgt for forholdet. Hun fikk likevel forlate fengselet den tiden det tok å spille inn sluttscenene i filmen Paradisets barn.[4]

Organisering[rediger | rediger kilde]

Hans Werner Richter var leder for møtene. I begynnelsen bestemte han hvem som skulle inviteres til møtene, men siden ga forfatterne ham råd. Møtene fant sted halvårlig. Her leste og kritiserte man bl.a. de tilstedeværende forfatternes manuskripter. Også utenlandske forfattere, kritikere og andre gjester ble regelmessig invitert.

Mål[rediger | rediger kilde]

Til å begynne med var det gruppens mål å fremme forfattere som representerte den ennå unge etterkrigslitteraturen. Et videre mål var å opplyse og oppdra tyskerne til demokrati. Gruppe 47s litteraturpris ble innstiftet i 1950.

Oppløsning[rediger | rediger kilde]

Gruppe 47 ble raskt en fast bestanddel innenfor den vesttyske litteratursfæren. Men kort tid før studentopptøyene i 1968 brøt gruppen sammen på grunn av politiske meningsforskjeller. Den endelige oppløsningen ble vedtatt ved avskjedsmøtet i Saulgau i 1977.

Medlemmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]