Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Main Page)
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukens artikkel (uke 14)

Angrepet mot Danmark involvert land, sjø og luft.

Det tyske angrepet på Danmark 9. april 1940 var et ledd i angrepet rettet mot Norge. Kodenavnet Unternehmen Weserübung-Süd kan oversettes til Weser-øvelse; Weser er en elv i Tyskland.

Danmark var strategisk sett ikke viktig for Tyskland, med unntak av at Danmark kunne benyttes som utgangspunkt for operasjoner mot Norge og sikring av forsyningslinjene til styrkene i Norge. Opprinnelig gikk planen ut på å presse Danmark til å godta at tyske stridskrefter kunne benytte dansk territorium, men etter en endring i planene krevde Hitler at både Norge og Danmark skulle invaderes. Det danske forsvaret var både tallmessig og utstyrsmessig underlegent det tyske. Etter to timer kapitulerte den danske regjeringen av frykt for at tyskerne skulle bombe København. Les mer her.


Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

Simple Minds i 2016

Simple Minds er eit skotsk rockeband skipa i Glasgow 1977. Det har gjeve ut ei rekkje hitsinglar, og vart best kjent internasjonalt i 1985 for hitten «Don't You (Forget About Me)» frå filmen The Breakfast Club. Andre hitsinglar er mellom andre «Alive and Kicking» og «Belfast Child» (britisk nr. 1). Gruppa har fått fem album på toppen av den britiske albumlista og har selt meir enn 60 millionar album. Dei var det skotske bandet med størst kommersiell suksess i 1980-åra.

Trass i fleire endringar i besetninga, har Simple Minds halde fram å spele inn musikk og turnere. I 2016 fekk gruppa Ivor Novello-prisen for songane sine av British Academy of Songwriters, Composers, and Authors. Kjernen i Simple Minds består av dei to attverande, originale medlemmane, Jim Kerr og Charlie Burchill. Dei andre noverande medlemmane er Ged Grimes, Cherisse Osei, Sarah Brown og Gordy Goudie. Tidlegare medlemmar er mellom andre Mick MacNeil, Derek Forbes, Brian McGee og Mel Gaynor. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia


Slik vokser leksikonet fram …

Holbergs komedie

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
MediaWiki-2020-icon.svg MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Aktuelt

Vjosa Osmani

Bakgrunn: Leirskred i GjerdrumStormingen av kongressen
Politikk: Valget i NederlandPresidentvalget i USADemonstrasjonene i Thailand
Sport: Curling-VM • EM i vektløfting • The Masters • EM i roing

Nylig avdøde

Prins Philip

I dag

Den 11. april:

Napoléon Bonaparte

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 50 millioner artikler, hvorav 554 637 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 150 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!