Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Main Page)
Hopp til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
431 653 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 5)

Bindalstromma.

Bindalstromma er ei samisk sjamantromme, også kalt runebomme (sørsamisk gievrie) fra Helgeland i det sørsamiske området i Norge. Den er en av de best dokumenterte samiske trommene i Norge: dens eier, Nils Jonsen Vesterfjell (Njaarke-Næjla), er kjent, nevøen Lars Olsen har gitt en beretning om tromma i bruk, og trommas siste eier Nils Nilsen Vesterfjell har gitt en forklaring av trommeskinnets motiver.

Runebomme er et sentralt instrument i samisk religion; den brukes av noaidien til å hensette seg i transe, og av noaidien eller husfaren til å hente kunnskap om framtida eller om ting som skjer andre steder. Lars Olsen beskrev i 1885 hvordan tromma ble brukt til å spå om gunstigste valg av vinterbeiteområder og til å forutsi lykke i ekteskap. Nils Nilsen Vesterfjell fortalte i 1925 om motivene på tromma; de gjenspeiler en blanding av et konkret og et religiøst verdensbilde. Figurene representerer rein, beiteområder, fiskevann og rovdyr, men også guder, en djevleskikkelse og gandfluer. Les mer...


Dagens skandinaviske artikkel (nynorsk)

Trål

Trål er ein type fiskereiskap. Ein trål er forma som ei lang trakt (trålpose), og blir slept etter eit farty - ein trålar. Tråling er ein fisketeknikk som har eksistert sidan 1500-talet, og har utvikla seg frå små handhaldne reiskapar til fabrikktrålarar som kan fiske og produsere eit hundretal tonn fisk kvart døger. Trålarar blir brukte for å fange dei fleste artane av fisk og i tillegg reker og andre skaldyr. Tradisjonelt tenkjer dei fleste på botntrålarar som fiskar reker, torsk, sei og liknande, men det blir tråla etter eit stort utval av artar på dei fleste djup. Den trålinga som går føre seg høgare i sjøen enn botntrålinga blir kalla pelagisk tråling.

Moderne trålarar finst i ein rekkje storleikar og fasongar tilpassa mange ulike typar fangst og tilhøve og inkluderer ei rekkje reiskapar i tillegg til sjølve trålposen (som i seg sjølv er sett saman av fleire samansydde delar). I dag brukar trålarane vanlegvis to tråldører eller tilsvarande innretningar som er laga for å få optimal sidevegsopning under tauing.

Det er nokre miljøutfordringar ved trålfiske: Botntråling gjer skade på botnfaunaen, trålen skil ikkje mellom ønskt og uønskt fangst og trålfiske har høgare drivstoffbruk enn kystfiske med lettare, passiv reiskap. Les meir …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på nynorsk Wikipedia


Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 35 millioner artikler, hvorav 431 653 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 125 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Aktuelt

Kygo

Bakgrunn: Borgerkrigen i SyriaISILMigrasjonskrisen i Europa
Kultur: Filmprissesongen • Nordlysfestivalen • Operafestukene i Kristiansund • Samenes nasjonaldag
Sport: Holmenkollen Skifestival
Verdenscup: Langrenn (Drammen/Oslo) • Skihopping (Oslo/Hinzenbach) • Alpint (Jeongseon/Garmisch) • Kombinert (Oslo/Trondheim)

I dag

Den 7. februar:

Den europeiske union

Nylig avdøde

Fredrik Barth

Visste du at ...

Siden 2002 har asiatisk askepraktbille skadet over 20 millioner trær i Nord-Amerika.
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.