Bronsenatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Demonstranter i sentrum av Tallinn i forbindelse med flytting av bronsesoldatmonumentet i april 2007

Bronsenatten (estisk: Pronksiöö), også kjent som aprilurolighetene (estisk: Aprillirahutused) eller aprilbegivenhetene (estisk: Aprillisündmused) var opptøyer i Tallinn i Estland i forbindelse med flytting av det sovjetiske Bronsesoldat-monumentet i Tallinn. I den tiden Estland var en delrepublikk i Sovjetunionen var bronsesoldaten det sentrale minnemonumentet i landet for andre verdenskrig.

Mange estere så imidlertid monumentet som et symbol på sovjetisk okkupasjon og undertrykkelse. For den russisktalende minoriteten i landet har monumentet en tilsvarende symbolsk verdi; det viser ikke bare til seieren over Tyskland i den store fedrelandskrigen men også til deres krav på rettigheter i Estland.

Under protester fra den russisktalende minoriteten startet den estiske regjering i april 2007 arbeidet med å relokalisere monumentet og de sovjetiske soldatene begravet under det, slik regjeringspartiene hadde lovet i valgene i mars samme år. Uenighet over flyttingen av monumentet førte til protester og opptøyer i to netter, fra 26. april 2007, opptøyene var de verste Estland hadde opplevd siden uavhengigheten i 1991. Etter den første nattens opptøyer bestemte den estiske regjeringen i et krisemøte å gjennomføre en øyeblikkelig flytting av monumentet, begrunnet med sikkerhetshensyn og monumentet ble flyttet til en nærliggende krigskirkegård.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]