Madeleine Giske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Madeleine Giske
Født14. september 1987 (34 år)
Nürnberg, Tyskland
Beskjeftigelse FotballspillerRediger på Wikidata
Far Anders GiskeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Høyde165 cm
PosisjonMidtbane
Klubbinformasjon
Spiller forRøa
Draktnr.7
Ungdomsklubb
År
Klubber
Bjarg
Fana
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
2003-2005
2006-2011
2012
Sandviken
Arna-Bjørnar
Røa
X (11)
126 (67)
Landslag
År
2003
2003-2006
2005-2006
2007
2006-
Lag
J17
J19
K21
K23
Norge
Kamper (mål)
6(0)
29(3)
9(0)
2 (0)
17 (1)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 1. desember 2008.

Madeleine Giske (født 14. september 1987) er en norsk fotballspiller, og datter av den profesjonelle fotballspilleren Anders Giske. Familien Giske flyttet til Bergen og Giske begynte å spille fotball på jentenivå for Bjarg og Fana før hun som 15-åring i 2003 meldte overgang til Sandviken, der hun debuterte ved sesongstart den 26. april.[1] Hun ble en umiddelbar suksess i 1. divisjon, og fortsatte med å score elleve mål på to sesonger i Toppserien. I 2006 skiftet hun nok en gang klubb, og debuterte sammen med Erika Skarbø, Elise Thorsnes og Trude JohannessenArna-Bjørnar.[2] Hun var svært delaktig i å få laget opp blant topplagene i Toppserien.

Madeleine Giske debuterte på A-landslaget den 25. mars 2006 mot Hellas. Hun startet på benken, noe som skjedde i de fleste av de første elleve kampene hun spilte for A-landslaget. Giske har imidlertid blitt brukt på alle plasser, og de gangene hun har startet, har hun spilt i høyreback (mot Sverige), venstre indreløper (mot Finland) og venstre ving (mot Danmark). Giske ble tatt ut til landslaget som skulle spille i OL i Beijing. Den 7. juni 2008 brøt hun korsbåndet i kamp mot Team Strømmen, og kunne derfor ikke spille mer resten av sesongen. Kristin Lie fikk plassen til Giske.

Giskes korsbånd ødela naturlig resten av sesongen, og hun ble dermed stående med syv mål på ti kamper. Hun hadde som mål å rekke EM i Finland, men det gikk ikke. Giske var ikke fullstendig tilbake før slutten av sesongen. I 2010 fikk Madeleine Giske og Arna-Bjørnar en god flyt etter et par kamper, og sammen med Maren Mjelde markerte hun seg positivt. Hun ble tatt ut til noen landskamper i mai og juni, blant annet mot Canada, men hun fikk ikke spilletid. Hun fikk heller ikke tillit på landslaget ut sesongen, men hun var med på å kjempe om bronse med laget, men de tapte i siste serierunde.

Giske hadde i 2010 hatt sin første sesong uten skader, men det var først i 2011-sesongen at Giske kom tilbake på landslaget igjen. Hun debuterte allerede i Algarve Cup 2011, og hun ble tatt ut til VM i Tyskland. Der fikk hun spille to av de tre kampene Norge spilte, og har siden blitt tatt ut til kvalifiseringskamper til EM. Hun spilte alle bortsett fra kampen mot Belgia, der hun hadde en magesykdom som satte henne noe ut. Posisjonen hennes varierte, men det var stort sett midtbane. I Toppserien var Giske også svært markant. For det første scoret hun 14 mål for Arna-Bjørnar, og ble dermed lagets toppscorer, tre mål foran Maren Mjelde. Det holdt til en fjerdeplass sammenlagt. Giske markerte seg også på sett og vis i gullkampen, da hun viljehandset i Arna-Bjørnars bortekamp mot Stabæk. Det forhindret et mål og ga i stedet Stabæk et straffespark de bommet på. Kort tid etter scoret Hege Hansen kampens eneste mål. Giskes hands ga rødt kort, og hun måtte dermed stå over hjemmekampen mot Røa, som langt på vei avgjorde gullstriden. Arna-Bjørnar tapte, og Røa fikk et ugjentakelig forsprang. Arna-Bjørnar tapte også mot Kolbotn, og dermed var bergenslaget tilbake på fjerdeplass, som de beholdt etter sesongslutt.

Etter sesongslutt opplyste Giske at hun skulle spille for Røa i 2012.[3] Siden overgangen til Røa, og etter at Hedda Strand Gardsjord bestemte seg for å inntil videre kutte ut landslaget, har Giske blitt prøvd som høyre back på landslaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Soccerball.svgDenne biografien om en fotballspiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.