Siri Nordby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siri Nordby
Født4. aug. 1978[1][2]Rediger på Wikidata (45 år)
Jar
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of South Florida
SøskenGeir Nordby
NasjonalitetNorge[1]
Høyde1,66 meter[3]
PosisjonMidstopper
Ungdomsklubb
År
–1995
Klubber
Øvrevoll BK
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1996–2012​ Røa 353 (156)
Landslag
År
2004–2011
Lag
Norge
Kamper (mål)
43 (2)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 10. juli 2022.

Siri Kristine Nordby (født 1978) er en norsk tidligere fotballspiller. Hun spilte midtstopper eller venstreback for Røa i Toppserien og fikk 43 A-landskamper. Fra 1. august 2024 jobber hun som toppfotballsjef i Norges Fotballforbund.[4]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Siri Nordby startet på Øvrevoll Ballklubb, men byttet til Røa i 1996. Siden har hun bare spilt for Røa bortsett fra en periode på University of South Florida i USA. Siri Nordby har over 300 kamper for Røa, og har skrevet livstidskontrakt med klubben.[5] Hun har ikke glemt klubben hun vokste opp i heller, og hun er fysikk- og resititusjonsansvarlig i klubben som ledes av hennes bror, Sverre. Hennes andre bror, Geir Nordby, er også ansatt i Øvrevoll/Hosle. Geir Nordby er også trener for Siri på Røa.

Siri Nordby var i begynnelsen spiss, og hun hadde suksess sammen med Thea Moen og god hjelp av Kristine Edner. Hun ble flere ganger toppscorer på klubblaget mens det kjempet seg oppover i divisjonene. Nordby var også svært aktiv i å få etablert Røa i Toppserien. Nordby var ferdig med USA-oppholdet sitt i 2001, og ble en stadig viktigere brikke utover i sesongene ettersom hun ble stadig bedre, og flere og flere av de etablerte spillerne falt fra.

Fra og med 2004 spilte Siri Nordby midtstopper, mye i tospann med Marit Fiane Christensen. Røa ble stadig tettere bakover, og allerede i sin første hele sesong som midtstopper var Nordby med på å vinne både serien og cupen for Røa. I cupfinalen scoret Nordby kampens første mål. I 2004 ble Nordby også vurdert for landslaget. Nordby debuterte for A-landslaget den 24. juli 2004 i en kamp mot Tyskland. Nordby scoret sitt første mål for landslaget den 3. mai 2008 mot Israel i sin 34. kamp for landslaget. Dette er det eneste spillemålet til Nordby, men hun scoret også trøstemålet i kvartfinalen mot Brasil i OL på straffe. Siri Nordby har representert Norge i EM (der hun vant sølv), VM og i OL.

Den 21. oktober 2008 skapte Siri Nordby og fire andre Røa-spillere -- Marie Knutsen, Guro Knutsen, Lene Mykjåland og Marit Fiane Christensen -- overskrifter da de sendte ut et presseskriv der de erklærte seg ferdig med landslaget inntil videre på grunn av problemer med landslagsledelsen.[6] Presseskrivet nevnte aldri landslagstrener Bjarne Berntsen ved navn, men det var forstått at han og hans håndtering av landslaget var vesentlig for deres avgjørelse om å trekke seg fra landslaget. Landslagsavslaget, som hyppig ble omtalt som en boikott i pressen, skapte stor mediaoppmerksomhet, langt mer enn noe annet det året. Det ble arrangert et improvisert møte den 28. oktober mellom Berntsen og de fem utbryterne, men ettersom Norges fotballforbund ikke stilte på møtet, ble møtet resultatløst. Dagen etter var Siri Nordby på NRKs "Bakrommet" i diskusjon med Berntsen, som tidligere hadde diskutert med Marit Fiane ChristensenTV 2.[7] Nordby understreket at det ikke bare gjaldt Bjarne Berntsen, men at det var andre grunner til at de trakk seg fra landslaget. Medias syn på landslagsspillernes drastiske trekk var delt, men de fleste mente at NFF hadde opptrådt uklokt. Det ble ingen løsning mellom partene den tiden Bjarne Berntsen var landslagstrener, men samtlige meldte seg klare til spill da Eli Landsem tok over. Nordby har imidlertid ikke spilt på landslaget siden.

Etter oppstyret spilte Nordby en svært god cupfinale mot Team Strømmen. Først åpnet hun forsvaret til motstanderne med en glimrende pasning til Marit Fiane Christensen, som scoret. Deretter scoret hun direkte fra corner.[8] I 2009-sesongen tok Siri Nordby over kapteinsbindet etter at Karin Bredland trakk seg. Som kaptein var hun en viktig brikke i Røas kamp mot og seier over forhåndsfavoritt Stabæk. Nordby spilte samtlige kamper så nær som én i Toppserien cupen og UEFA Women's Champions League. Da 2010-sesongen kom, var Siri Nordby av avgjørende betydning for kontinuiteten i klubben ettersom Kristine Edner, Marit Fiane Christensen og Marie Knutsen var gravide i mesteparten av sesongen og Lene Mykjåland var i USA. Nordby ble kaptein og samlingspunkt for gruppen, og var viktig for Røa da de lyktes i å vinne sølv i serien og gull i cupen. Siri Nordby var også med på å vinne serien for Røa i 2011, og der markerte hun seg blant annet med svært presise frispark, flere av hvilke ble avgjørende for kampen.

Siri Nordbys betydning for Røa Dynamite Girls kan vanskelig overdrives. Med unntak av Kristine Edner er det ingen som har bidratt mer og vært like avgjørende for klubbens skjebne på spillersiden som henne. Nordbys 15 sesonger i cupen har inkludert alle opprykk bortsett fra det første, hun har scoret 141 mål på 309 kamper, hun har skrevet livstidskontrakt, vært webredaktør, sittet i styret for Røa Dynamite Girls og bidratt gjentatte ganger på frivillig basis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Soccerdonna[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ FBref, FBref spiller-ID 26e1b450[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ (på de) Soccerdonna, Wikidata Q41779610, https://www.soccerdonna.de/ 
  4. ^ Arntzen, Mats (21. mai 2024). «Siri Nordby er NFFs nye toppfotballsjef». VG Nett. Besøkt 21. mai 2024. 
  5. ^ Røas offisielle hjemmeside
  6. ^ Fem Røa-spillere takker nei til landslaget Arkivert 23. oktober 2012 hos Wayback Machine.
  7. ^ -Ville ikke skjedd på herrelaget
  8. ^ Klipp fra kampen - youtube.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]