Hedda Strand Gardsjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedda Strand Gardsjord
Født28. juni 1982 (41 år)
Norge
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
PosisjonHøyre back
Ungdomsklubb
År Klubber
0 Bærums Verk IF
0 Jutul IL
Collegelag
2002–2005 VCU
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
2000–2016​ Røa 0
Landslag**
År Lag Kamper (mål)
2009–2015 Norge 33 (0)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 1. desember 2016.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 11. mars 2015.

Hedda Strand Gardsjord (født 28. juni 1982) er en norsk tidligere fotballspiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun begynte å spille på Bærums Verk, der hun og broren bedrev fotball og ski, bland flere idretter. Deretter ble Gardsjord flyttet til Jutul i et samarbeidsprosjekt. Her ble Gardsjord kjent med Beate Myrvold. Da Gardsjord kom hjem etter ett år som utvekslingsstudent i USA, hadde Jutuls satsing blitt borte for hennes alderstrinn, og det var på tide å flytte på seg igjen. Myrvold hadde valgt Røa, så Gardsjord ble med.

Gardsjord spilte lenge kant eller ving, men kort tid etter overgangen til Røa var Gardsjord igjen på vei over til USA. Gardsjord spilte i USA for Virginia Commonwealth University, der hun også ble prøvd på back-posisjon.[1] Hun fikk imidlertid nok kamper for Røa til å bli cupmester i 2004, men ikke seriemester. Dette er den eneste av Røas titler Gardsjord per 2010 har gått glipp av.

Gardsjord gjorde stor suksess i USA, og da hun var tilbake i Norge, kom hun noe mer med, men ofte som innbytter. Da hun kom. i 2006, hadde Røa også skaffet seg Marie Knutsen, Guro Knutsen Mienna og Lene Mykjåland, noe som gjorde kampen om høyre kantrolle enda vanskeligere. Det store gjennombruddet til Gardsjord kom derfor i 2008-sesongen, da hun fikk tatt over rollen som høyre back etter at Elisabeth Wahlin dro. Siden 2008-sesongen begynte har Gardsjord vært fast på førsteelleveren, og bare stått over tre kamper, to på grunn av skade og en på grunn av at hun sonet et rødt kort.

Gardsjord erfaring som kantspiller har vært med på Røas suksessoppskrift i denne perioden, fordi hun er med på Røas dobbeltløp, det vil si at hun og høyre indreløper begge løper oppover på siden. Gardsjord er imidlertid ingen målscorer, og hennes viktigste rolle er tilrettelegger. I 2010 var hun en av Røas viktigste spillere da Marie Knutsen, Lene Mykjåland, Kristine Edner Wæhler og Marit Fiane Christensen manglet, og hun spilte en veldig viktig rolle for lagets andreplass i serien og cupgull.

Gardsjord ble oppdaget på landslaget som følge av at de fem Røa-spillerne trakk seg fra det, og hennes første, om enn uoffisielle, kamper var mot Norge U20 og den andre, en treningsøkt mot Sverige. Gardsjords offisielle debut var i en treningskamp mot Sverige den 31. januar 2009. Norge tapte 1-5. Garsjord spilte de første 45 minuttene. Deretter ble hun sparsommelig brukt. Likevel ble hun funnet verdig en plass i troppen til EM i Finland. Hun spilte bare ti minutter i EM, etter at hun ble satt innpå i semifinalen mot Tyskland ti minutter før slutt. Da Gunhild Følstad la opp manglet landslaget en klar høyre back, og under Eli Landsem tok Gardsjord mer og mer over den rollen. I 2010 var hun førstevalg i den posisjonen om hun var skadefri. Gardsjord ble tatt ut til VM i Tyskland i 2011. Hun fikk imidlertid et brudd i tåen, og ble noe redusert i begynnelsen.

Gardsjord var også med på landslaget fram til januar 2012, da hun valgte å nedprioritere landslaget på grunn av jobbsituasjon.[2]

Hedda Strand Gardsjord er etter avsluttet sesong 2011 på femteplass på listen over Røa-spillere med flest offisielle kamper for Røa med 183.[3] Imidlertid har Gardsjord bare elleve offisielle scoringer.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Med Røa:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ George Mason Patriots' hjemmeside[død lenke]
  2. ^ Landslagspause også for Hedda Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine. - dynamitegirls.no
  3. ^ Adelskalender Arkivert 14. april 2012 hos Wayback Machine. - dynamitegirls.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]