Mølen (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mølen
Mølen sett fra nordvest mot sørøst. Til venstre sees noen små holmer umiddelbart ut fra nordspissen av øya, mens selve Mølen er skogkledt.
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Mølen
59°29′07″N 10°29′56″Ø

Mølen er ei øy i Ytre Oslofjord i Asker kommune, tidligere i Hurum kommune i Buskerud. Den ca. 200 dekar store øya er eid av Oslofjordens Friluftsråd siden 1933.[1] Øya ligger like sør for Hurumlandet i fjordområdet Breiangen. Sørvest for Mølen ligger Horten.

Hele Mølen, unntatt ei båthavn i sørvest på ca. 30 dekar, er siden 1977 verna som Mølen naturreservat.[2] Øya har en svært verneverdig edelløvsskog, med særlig store innslag av lind, og mange varmekjære arter av karplanter. Den er en kjernelokalitet for den norske bestanden av misteltein. Øya er også et viktig hekkeområde for flere sjøfuglarter, og det er ferdselsforbud på deler av øya i hekkesesongen mellom 15. april og 15. juli. Telting og bålbrenning er begrensa til et lite friområde ved båthavna. Det er båndtvang for hunder hele året på hele øya.

På de to høyeste punktene på øya ligger det gravrøyser fra bronsealderen.

Mølen sett fra nord med Horten i bakgrunnen.
Annonse fra Aftenposten oktober 1933, Mølen til salgs

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oslofjordens Friluftsråds første årsberetning. Fra november 1933 til desember 1934» (PDF). oslofjorden.org. Oslofjordens Friluftsråd. Arkivert fra originalen (.pdf) 21. desember 2016. Besøkt 12. februar 2016. 
  2. ^ (no) Mølen naturreservat i Miljødirektoratets nettsted Naturbase