Myrlurvemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lycia lapponaria»)
Myrlurvemåler
Nomenklatur
Lycia lapponaria
Boisduval, 1840
Populærnavn
myrlurvemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektLycia
Økologi
Habitat: på myrer og heier
Utbredelse: Nord-Europa

Myrlurvemåler (Lycia lapponaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Som hos en del andre målere er hunnen vingeløs, hannen kan kjennes på at vingene er meget tynt skjellkledte og nesten gjennomsiktige. I Norge er den funnet her og der i innlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (hannens vingespenn 26 – 34 mm), kraftig, grå, sterkt hårete måler. Hannen har fjærformede antenner og vinger som bare er tett skjellkledt ved fremkanten, ellers nesten uten skjell og gjennomsiktige. Brystet er tett kledt med gråbrune, utstående hår. Bakkroppen har en rekke av gule flekker langs ryggen. Forvingen har mer eller mindre tydelige, mørke tegninger, mens bakvingen er nesten uten skjell, med markerte vingeårer. Hunnens vinger er redusert til 1,5 mm lange, nesten usynlige stumper. Kroppen er tykk og pæreformet, med en rekke av gule flekker langs ryggen. Den er middels tett kledt med nokså lange, utstående, hvitaktige hår. Larven er naken og slank, gråbrun, med to rekker av små, gule flekker langs ryggen og en slik rekke på hver side.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myrlurvemåleren finnes på sure lyngheier og myrer, der larvene lever på dvergbjørk, pors, lyng og andre busker. Hannene flyr i april på leting etter hunnene, som sitter i vegetasjonen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Myrlurvemåleren er en nordeuropeisk art. I Storbritannia finnes den bare i et begrenset område i det sentrale og nordlige Skottland. I Norge er den funnet i de indre delene av Rogaland, Oppland, Sør-Trøndelag og Nordland. Det er sannsynlig at den finnes flere steder, men arten er ikke lett å oppdage. Den er funnet i de midtre og nordlige delene av Sverige og Finland. Den er også kjent fra Baltikum og det nordlige og nordvestlige Russland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]