Dvergbjørk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dvergbjørk
Dvergbjørk
Nomenklatur
Betula nana
L., 1753
Populærnavn
Dvergbjørk, kjerringris, fjellris, rape
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenBøkeordenen
FamilieBjørkefamilien
SlektBjørkeslekta
Økologi
Habitat: arktisk til temperert klima, terrestrisk
Utbredelse: Eurasia og Nord-Amerika

Dvergbjørk (Betula nana) er en busk av løvtre i bjørkefamilien, som sjelden blir over 1 m høy. Artsnavnet nana kommer fra det latinske nanus som betyr «dverg» eller «dverglik».

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Arten er lav og buskformet eller krypende, med små (maksimalt 1 cm), stive blad. Han- og hunnrakler står på samme individ - den er altså en såkalt sambu eller tokjønnet. Den får om høsten en praktfull, sterk rød farge.

Dvergbjørk vokser i fjellet i de fleste plantesamfunn, risheier (ofte dominerende), vierkratt og myrer, særlig på toppen av torvmosetuer. Den tåler ikke langvarig snødekke. Den vokser i hele den skandinaviske fjellkjeden, og er meget vanlig. Den fins også i lavlandet på myrer. Den går i Jotunheimen opp til 1570 moh, i Troms 1075 moh, og vokser ellers i Europa, Grønland og Vest-Sibir.

Dvergbjørk er den eneste observerte arten av trær som vokser på Svalbard, hvor den årvisst vokser i Colesdalen midtveis mellom Longyearbyen og Barentsburg.

Den danner hybrid med fjellbjørk i fjellet. Hybriden er oftest atskillig større enn dvergbjørk. Denne er vanlig i hele fjellkjeden, særlig ved tregrensen. Dvergbjørk kan også danne hybrider med vanlig bjørk, og ytterst sjelden med hengebjørk, særlig langt nord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]