Lublin-Brest-offensiven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lublin-Brest-offensiven
Konflikt: Andre verdenskrig
Dato18. juli - 2. august 1944, primære operasjon, 30. september 1944, sekundære operasjon
StedHviterussland i daværende Sovjet og Polen
ResultatSovjetisk seier
Stridende parter
Tyskland TysklandSovjetunionen Sovjetunionen
Polen Polen
Kommandanter og ledere
Ferdinand Schörner (inntil 23. juli)
Johannes Frießner (fra 25. juli) Armégruppe Sør-Ukraina
Günther Blumentritt (inntil 28. juni)
Walter Model (inntil 16. august)
Georg-Hans Reinhardt Armégruppe Senter
Konstantin Rokossovskij
1. hviterussiske front

Lublin-Brest-offensiven (russisk: Люблин‐Брестская наступательная операция) var en del av hovedoffensiven Operasjon Bagration som sovjetiske styrker gjennomførte for å drive ut tyske styrker fra det østlige og sentrale Polen. Offensiven ble gjennomført av den venstre (sørlige) flanken til den 1. hviterussiske front og fant sted i juli 1944. På tysk side ble den møtt av Armégruppe Sør Ukraina og Armégruppe Senter.

Operasjonen ble gjennomført samtidig med flere andre offensiver, særlig Lvov-Sandomierz-offensiven fra 1. Ukrainske front i sør, begge offensiver startet uker etter den suksessfulle Operasjon Bagration i nord som drev tyske styrker ut fra det meste av Hviterussland.

Etter offensiven hadde nådd sine mål fortsatte fremrykkingen mot den polske hovedstaden Warszawa som ble nådd i slutten av august. De sovjetiske styrkene forholdt seg imidlertid passivt overfor Warszawaoppstanden, noe som har blitt sterkt kritisert i ettertiden.

Østfronten
BarbarossaFinlandMurmanskLeningradSmolensk 1Kharkov 1MoskvaKrim og SevastopolRzjevKharkov 2Blau og KaukasusStalingradVelikiye LukiKharkov 3KurskSmolensk 2DneprKiev 2KorsunKamenets-PodolskBagrationLvov-SandomierzLublin-BestWarszawaRomaniaUngarnWisła-OderBerlinPraha