Mide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Historisk kart over kongedømmene i Irland om lag år 900, med de viktigste byene

Mide, (irsk gælisk: uttale miðe, engelsk uttale mið), eller i moderne anglisert form Meath, er et historisk kongedømme i Irland. Det eksisterte fra tidlig historisk tid til normannernes invasjon i 1173. Navnet betyr midten, det lå da også midt i Irland, mellom de fire andre store kongedømmene Mumu, Laighin, Ulaid og Connachta (som grovt sett tilsvarer dagens provinser Munster, Leinster, Ulster og Connacht).

Grensene var ikke faste mellom de tidlige irske kongedømmene, emn i tidlig middelalder besto Mide av de nåværende grevskapene Meath og Westmeath og deler av grevskapene Cavan, Dublin, Kildare, Longford, Louth og Offaly.

Ifølge tradisjonen ble det grunnlagt i det første århundre e.kr. av Tuathal Teachtmhar.

Allerede på slutten av 400-tallet skal Uí Néill ha fått kontroll over området, og klanen Clann Cholmáin hersket i Mide i middelalderen. Tara lå i Mide, og flere av kongene av Mide fikk også tittelen konge av Tara eller overkonge. Det var imidlertid ingen automatikk i dette, selv om kongen av Mide kontrollerte det stedet Tara var det like ofte en konge fra den nordlige grenen av Uí Néill i Ulaid som hadde denne tittelen.

Liste over konger av Mide i tidlig middelalder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Byrne, Martin, Moody (1984): «Clann Cholmain Kings of Mide 766-1184» i: A New History of Ireland, bind IX, s. 195-196
  • Walsh, Paul, red. (2004): Irish Leaders and Learning Through the Ages, Muraile.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kart over Irland for ulike historiske epoker