Ordnance Survey Ireland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  • Merk, Ordnance Survey Ireland (OSI) ble nedlagt mars 2023 og erstattet av en ny etat, Tailte Éireann
Ordnance Survey Ireland (OSI)
Hovedkontoret til OSI i Mountjoy House
Stiftet1. april 1922
LandIrland
HovedkontorMountjoy House i Phoenix Park, Dublin
VirkeområdeRepublikken Irland
MedlemskapEuroGeographics[1]
EierStatlig eid
Nettstedwww.osi.ie
Opphørt1. mars 2023
Erstattet avTailte Éireann
Kart
Ordnance Survey Ireland
53°21′50″N 6°20′53″V

Ordnance Survey Ireland irsk: Suirbhéireacht Ordanáis na hÉireann), forkortelse OSI, er det tidligere statlige kartverket i Irland. Det ble etablert den 4. mars 2002 som et forvaltningsorgan (body corporate).[2] Etaten utgjorde sammen med Ordnance Survey of Northern Ireland en etterfølger til den irske avdelingen av den britiske Ordnance Survey. Denne avdelingen ble etablert i 1824 for å lage en detaljert kartlegging av hele øya Irland i skala 6 tommer til en mile, det vil si 1:10 560. En viktig bakgrunn for dette var behovet for å kunne utarbeide en rettferdig ordning for skattlegging. OSI hadde hovedkvarter i Mountjoy House i Phoenix Park i Dublin, som tidligere hadde vært hovedkvarteret til det britiske Ordnance Survey i Irland fram til 1922.

I mars 2023 ble Ordnance Survey Ireland (OSI) oppløst og dets funksjoner overført til et nytt organ kalt Tailte Éireann, som også omfatter myndigheten for eiendomsregistrering (Property Registration) og vurderingskontoret (Valuation Office).[3] Det tilsvarer Statens kartverk i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kartinndeling

I perioden 18251846 reiste landmålere ledet av offiserer fra Royal Engineers og mannskap fra Royal Sappers and Miners rundt på øya og gjorde en grundig oppmåling og kartlegging. Arbeidet ble ledet av oberstløytnant Thomas Frederick Colby og løytnant Thomas Larcom. Den topografiske seksjonen ble ledet av George Petrie, mens forskere som John O'Donovan og Eugene O'Curry ble ansatt for å undersøke stedsnavn. Kvaliteten på kartene de produserte var meget høy.

Britiske Ordnance Survey sluttet å kartlegge Irland like før opprettelsen av den irske fristaten i 1922 (Delingen av den irske øya i form av Nord-Irland og republikken Irland hadde allerede funnet sted i mai 1921). Den nye Ordnance Survey of Northern Ireland (OSNI) kom offisielt i stand 1. januar 1922, mens den nye Ordnance Survey of Ireland (OSI) ble til litt senere, 1. april 1922.

Kartinndeling

OSI var opprinnelig en del av den irske hæren, offisielt navn Arm na hÉireann, under forsvarsdepartementet, An Roinn Cosanta. Alle ansatte var militært personell fram til 1970-tallet da de første sivile ansatte ble rekruttert.[4]

I nyere tid erstattet Ordnance Survey of Ireland tradisjonell bakkemåling med kartlegging basert primært på flyfotografering. Det har også samarbeidet med postvesenet An Post for å samle inn og strukturere geografiske data.

Produkter[rediger | rediger kilde]

De mest framtredende forbrukerpublikasjonene til OSI var bykart over hovedstaden Dublin, Dublin City and District Street Guide, et atlas over Dublin by, og et fullstendig veikart over Irland, Complete Road Atlas of Ireland, som den publiserte i samarbeid med Land and Property Services Northern Ireland (tidligere Ordnance Survey of Northern) Irland). Styret publiserte også (sammen med OSNI) en kartserie i skala 1:50000 over hele øya kjent som Discovery Series[5] og en kartserie i skala 1:25000 over interessante steder (som Aranøyene og Killarney nasjonalpark ) og Irlands geologi (Geology of Ireland).[6]

Kulturell framstilling[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale undersøkelsen utført mellom 1825 og 1846 er fokus for skuespillet Translations fra 1981 av Brian Friel. Hovedtemaet er inskripsjonen av stedsnavn på irsk språk i en anglifisert form, ved å bruke en fonetisk gjengivelse for britiske engelskspråklige ører med en omtrentlig irsk uttale.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ eurogeographics.org, besøkt 23. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lovvedtaket Ordnance Survey Ireland Act 2001 (Establishment Day) Order 2002 (S.I. No. 73 of 2002). Signert den 27. februar 2002. Lovbestemt instrument for Irlands regjering.
  3. ^ «About Us», Tailte Éireann
  4. ^ «A Brief History», Ordnance Survey Ireland
  5. ^ «Discovery Series», Ordnance Survey Ireland. Arkivert fra originalen den 4. juni 2010
  6. ^ «Special Interest Maps», Ordnance Survey Ireland. Arkivert fra originalen den 11. september 2009
  7. ^ Friel, Brian (1981): Translations: A play, utgitver: French, ISBN 978-0573618710

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andrews, J.H. (1975): A Paper landscape: the Ordnance Survey in nineteenth-century Ireland, Oxford.
  • McWilliams, P.S. (2004): «The Ordnance Survey Memoir of Ireland: Origins, Progress and Decline», PhD thesis, Queen's University Belfast.
  • Report on Ordnance Memoir (1843), HC 1844 (527) xxx, 259–385.
  • An Illustrated Record of the Ordnance Survey in Ireland (The O.S.I., Dublin, and the O.S.N.I., Belfast, 1991).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]