Liste over kulturminner i Arendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Arendal er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Arendal. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune



32346 Jerkholmen Jerkholmen Gravrøys Bronsealder - jernalder Arendal


22451 Jerkholmen Jerkholmen Gravrøys Bronsealder - jernalder Arendal


2930 Jerkholmen Jerkholmen Gravfelt Bronsealder - jernalder Arendal


61557 Merdø Merdø Gravrøys Bronsealder - jernalder Arendal


31428 Hove Hove Gravrøys Bronsealder - jernalder Arendal


170381 Annen bygningslokalitet Annen bygningslokalitet Etterreformatorisk tid 58°30′59″N 8°49′56″Ø Arendal
170386 Annen bygningslokalitet Annen bygningslokalitet Etterreformatorisk tid 58°30′52″N 8°49′37″Ø Arendal
32317 Nævesdal Nævisdal Bautasteinslokalitet Jernalder 58°26′02″N 8°36′18″Ø Arendal
158473 Verpet Klodeborg gruver Bergverk-gruveanlegg Etterreformatorisk tid 58°26′59″N 8°42′29″Ø Arendal
86910 LASSENS HUS Lassens hus Boligeiendom 1700-tallet
1800-tallet
58°27′27″N 8°45′53″Ø Arendal
86918 SALTRØD Saltrød
SALTRØD
Boligeiendom Etterreformatorisk tid
1700-tallet
58°29′25″N 8°50′27″Ø Arendal
86921 STRØMSBO GÅRD Strømsbo gård
STRØMSBO GÅRD
Boligeiendom 1700-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, første kvartal
58°27′19″N 8°45′12″Ø Arendal
86947 GARPEVOLD Garpevold
GARPEVOLD
Boligeiendom 1800-tallet, første kvartal 58°34′22″N 8°59′24″Ø Arendal
86970 KOKKEPLASSEN Kokkeplassen Boligeiendom 1700-tallet
1800-tallet, første kvartal
58°26′21″N 8°44′22″Ø Arendal
86972 SANDVIGSVEIEN 165 / Sandvigveien 165 Sandvigveien 165 Boligeiendom 1700-tallet 58°26′22″N 8°46′46″Ø Arendal
87072 MERDØGAARD Merdøgaard
MERDØGAARD
Boligeiendom 1600-tallet 58°25′34″N 8°48′19″Ø Arendal
87073 PUSNES Pusnes gård
PUSNES
Boligeiendom Etterreformatorisk tid
1700-tallet
1700-tallet, fjerde kvartal
58°27′37″N 8°47′19″Ø Arendal
87074 VÅGSNES Vågsnes
VÅGSNES
Boligeiendom 1700-tallet 58°28′30″N 8°50′44″Ø Arendal
87104 HAUGERØD Haugerød
HAUGERØD
Boligeiendom 1700-tallet, første kvartal 58°25′59″N 8°42′31″Ø Arendal
86911 KLØCKERS HUS, Arendal bymuseum Kløckers hus
KLØCKERS HUS, Arendal bymuseum
Bygårdsanlegg 1700-tallet
1800-tallet
58°27′32″N 8°46′02″Ø Arendal
21336 Fåfjell Borgåsen Fåfjell Borgåsen Forsvarsanlegg Jernalder 58°34′00″N 8°57′13″Ø Arendal
41418 Longum øvre Longum øvre Forsvarsanlegg Eldre jernalder 58°30′50″N 8°47′35″Ø Arendal
42274 Ravnberget Ravnberget Forsvarsanlegg Jernalder 58°29′13″N 8°45′03″Ø Arendal
79919 Kjempefjell Kjempefjell Forsvarsanlegg Jernalder 58°33′44″N 8°47′57″Ø Arendal
86946 YTRE MØKKALASSET FYRSTASJON Ytre Møkkalasset fyrstasjon
YTRE MØKKALASSET FYRSTASJON
Fyrstasjon-losstasjon 1800-tallet 58°32′26″N 9°00′12″Ø Arendal
86971 LILLE TORUNGEN FYRSTASJON Lille Torungen fyrstasjon
LILLE TORUNGEN FYRSTASJON
Fyrstasjon-losstasjon 1800-tallet 58°24′43″N 8°47′30″Ø Arendal
86973 SANDVIKODDEN FYRSTASJON Sandvikodden fyrstasjon
SANDVIKODDEN FYRSTASJON
Fyrstasjon-losstasjon Etterreformatorisk tid
1800-tallet
1900-tallet
58°26′11″N 8°46′58″Ø Arendal
86974 STORE TORUNGEN FYRSTASJON Store Torungen fyrstasjon
STORE TORUNGEN FYRSTASJON
Fyrstasjon-losstasjon 1800-tallet 58°23′57″N 8°47′15″Ø Arendal
86945 STRENGEREID Strengereid Gårdstun 1700-tallet 58°31′37″N 8°53′08″Ø Arendal
120279 Øststykket Paal Lassens hus Øststykket Paal Lassens hus Gårdstun Etterreformatorisk tid 58°27′13″N 8°46′13″Ø Arendal
120280 Gimle Gimle Gårdstun 1800-tallet 58°26′57″N 8°46′30″Ø Arendal
139266 Frilund Frilund Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 58°26′44″N 8°44′04″Ø Arendal
86917 HØGEDAL, TIDL. SKREVET HAUGEDAL Høgedal gård
HØGEDAL, TIDL. SKREVET HAUGEDAL
Herregård-lystgård 1700-tallet
1700-tallet, fjerde kvartal
58°28′10″N 8°44′28″Ø Arendal
170132 Eikhaugen/Nyli - Arendal Nyli (Arendal) Herregård-lystgård 1700-tallet 58°28′19″N 8°46′34″Ø Arendal
148693 SSHF - Sørlandet sykehus avd. Arendal (SSA) Sørlandet sykehus Arendal
SSHF - Sørlandet sykehus avd. Arendal (SSA)
Humanitær institusjon 1900-tallet, tredje kvartal
1900-tallet, fjerde kvartal
2Førreformatorisk tid-tallet, første kvartal
58°27′59″N 8°45′17″Ø Arendal
174917 Statens hus Statens hus
Statens hus
Humanitær institusjon 1900-tallet, tredje kvartal 58°27′33″N 8°46′00″Ø Arendal
87071 BRATTEKLEV SKIPSBYGGERI Bratteklev skipsbyggeri
BRATTEKLEV SKIPSBYGGERI
Industrianlegg Etterreformatorisk tid
1800-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet, første kvartal
58°26′47″N 8°47′08″Ø Arendal
12579 Løvoll Løvoll Innskrift/ristning Uviss tid 58°25′04″N 8°44′20″Ø Arendal
87661 RISE JERNBANESTASJON - ARENDALSBANEN Rise stasjon
RISE JERNBANESTASJON - ARENDALSBANEN
Jernbaneanlegg 1900-tallet 58°28′07″N 8°37′25″Ø Arendal
83790 Arendal kirkested Trefoldighetskirken (Arendal)
Arendal kirkested
Kirkested 1600-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, andre kvartal
1800-tallet, fjerde kvartal
58°27′33″N 8°45′57″Ø Arendal
83828 Austre Moland kirkested Austre Moland kirke
Austre Moland kirkested
Kirkested Middelalder
1600-tallet, første kvartal
1600-tallet, tredje kvartal
58°32′47″N 8°48′40″Ø Arendal
83851 Barbu kirkested Barbu kirke
Barbu kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 58°27′51″N 8°46′31″Ø Arendal
83899 Bjorbekk kirkested Bjorbekk kirke
Bjorbekk kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 58°26′30″N 8°41′54″Ø Arendal
84096 Engene kirkested Engene kirke
Engene kirkested
Kirkested 1800-tallet, andre kvartal 58°24′06″N 8°41′35″Ø Arendal
84165 Flosta kirkested Flosta kirke
Flosta kirkested
Kirkested Middelalder
162
58°31′43″N 8°56′02″Ø Arendal
84219 Færvik kirkested Færvik kirke
Færvik kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 58°27′00″N 8°48′36″Ø Arendal
84578 Hisøy kirkested Hisøy kirke
Hisøy kirkested
Kirkested Middelalder
1800-tallet, andre kvartal
58°26′00″N 8°44′53″Ø Arendal
84813 Kongshamn kirkested Kongshavn kapell
Kongshamn kirkested
Kirkested 1900-tallet, første kvartal 58°29′03″N 8°51′49″Ø Arendal
85573 Stokken kirkested Stokken kirke
Stokken kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 58°29′31″N 8°50′39″Ø Arendal
85672 Tromøy kirkested Tromøy kirke
Tromøy kirkested
Kirkested Middelalder 58°26′59″N 8°51′51″Ø Arendal
85939 Øyestad kirkested Øyestad kirke
Øyestad kirkested
Kirkested Middelalder
Høymiddelalder
58°24′42″N 8°38′56″Ø Arendal
61433 Brekken Merkestein Uviss tid 58°27′02″N 8°52′00″Ø Arendal
86912 RÅDHUSET (KALLEVIGGÅRDEN) Arendal gamle rådhus
RÅDHUSET (KALLEVIGGÅRDEN)
Offentlig institusjon 1800-tallet, første kvartal 58°27′27″N 8°45′55″Ø Arendal
86913 Nedre Tyholmsvei 7, tidl. Den gamle Toldboden Den gamle Toldboden
Nedre Tyholmsvei 7, tidl. Den gamle Toldboden
Offentlig institusjon 1600-tallet 58°27′32″N 8°46′06″Ø Arendal
120548 Det gamle politikammer Det gamle politikammer
Det gamle politikammer
Offentlig institusjon 1600-tallet 58°27′35″N 8°46′02″Ø Arendal
11951 Østre Moland prestegård Østre Moland prestegård Rituell-kultisk lokalitet Middelalder 58°32′46″N 8°48′40″Ø Arendal
22429 Ginnestad Steinbrudd Yngre jernalder 58°25′57″N 8°39′11″Ø Arendal
80573 Blaudegraudshållane Steinbrudd Jernalder 58°25′10″N 8°37′56″Ø Arendal
120698 Sandum nedre Steinbrudd 1900-tallet, første kvartal 58°27′04″N 8°50′25″Ø Arendal
21327 Prinsesteinen Tradisjonslokalitet Førreformatorisk tid 58°34′36″N 8°49′26″Ø Arendal
41247 Østre Moland prestegård
Østre Moland prestegård
Tradisjonslokalitet Etterreformatorisk tid 58°32′53″N 8°48′38″Ø Arendal
41416 Strengereid Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°31′38″N 8°53′08″Ø Arendal
51411 Østre Moland prestegård Tradisjonslokalitet Etterreformatorisk tid 58°32′46″N 8°48′44″Ø Arendal
87105 Vrengen gamle skole Vrengen gamle skole Undervisningsanlegg Etterreformatorisk tid 58°26′19″N 8°43′05″Ø Arendal
86968 Tangen Gravlund, Falck-Ebbell, Dedekam og Harboes gravsted Tangen Gravlund
Tangen Gravlund, Falck-Ebbell, Dedekam og Harboes gravsted
Bebyggelse-Infrastruktur 1800-tallet 58°26′11″N 8°43′38″Ø Arendal

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]