Den gamle Toldboden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°27′32″N 8°46′06″Ø

Den gamle Toldboden
GamleTollboden Tyholmen.jpg
Den gamle Toldboden er en av de eldste bygninger på Tyholmen.
Beliggenhet
NavnDen gamle Toldboden
AdresseNedre Tyholmsvei 7
StrøkTyholmen
KommuneArendal
Historiske fakta
FormålKjøpmannsgård, foreningslokaler
EierArendal kommune
StilretningBarokk
Ferdigstilt1676
Restaurert1972, 1983, 2014
Posisjon

Den gamle Toldboden
58°27′32″N 8°46′6″E

Den gamle Toldboden er en fredet bygning på Tyholmen i Arendal. Huset har adresse Nedre Tyholmsvei 7, og ligger godt synlig på kaikanten mot Pollen. Bygningen ble fredet etter Lov om kulturminner i 1924. Huset eies i dag av Arendal kommune og brukes til frivillige foreninger.

Kjøpmannsgård og tollbod[rediger | rediger kilde]

Huset er en stor to-etasjes bygård med valmtak og kvister på tre sider. Det ble oppført som kjøpmannsgård i barokkstil av Thomas Ellefsøn i 1679[1] og er et av Arendals eldste hus. Det ble bygd på en av de syv holmer som i dag er Tyholmen. Byggherren var en velstående kjøpmann, og foruten eiendommer og skip eide familien fra 1721 Egelands jernverk i Gjerstad.

Første etasje er dels murt opp av tykke synlige gråsteinsmurer. Første etasje ble brukt som pakkbod. En stor utvendig trapp førte direkte til boligen i andre etasje. Huset har bevart sin hovedform, men dører og vinduer er skiftet. Hoveddøren er i empirestil, og er fra 1811, mens vinduene er fra om lag 1860. Husets interiør er godt bevart med mange autentiske detaljer.

Staten kjøpte huset i 1807, og det ble brukt som tollbod av Tollvesenet frem til 1932.

På fredningstidspunktet lå en to-etasjes uthusbygning parallelt med, men adskilt fra hovedhuset ved et smalt gårdsrom med svalgang. Uthuset var av samme alder som hovedbygningen. Det er nå revet.

Vern, restaurering og bruk[rediger | rediger kilde]

«Senter for eldre» flyttet inn 30. mai 1972, og har vært der siden. Lokalene brukes som aktivitetsenter for eldre.

På 1970-tallet ble hele strøket Nedre Tyholmen rehabilitert og Den gamle tollboden ble satt i stand i 1972 og 1983. I 2010 var bygningen preget av forfall både innvendig og utvendig og i 2013-14 ble et større restaureringsprosjekt gjennomført, bl.a. ble store deler av takkonstruksjonene fornyet.

Tollskiltet som pryder bygningen utvendig er utlånt fra Tollmuseet.

Fargesetting[rediger | rediger kilde]

Riksantikvaren har dokumentert at Den gamle tollboden i Arendal opprinnelig var malt utvendig i en blåsvart farge. Blåsvart var tidens motefarge tidlig på 1700-tallet, og flere byprospekter viser bygninger i denne fargen. Fortidsminneforeningen og flere andre tok til orde for at tollboden nå burde males sort. Men de antikvariske myndigheter fant det ikke riktig å tilbakeføre husets eksteriørfarge uten også å tilbakeføre andre detaljer, som dører og vinduer. Takteglene måtte også tilpasses en slik tilbakeføring. Opprinnelig var bygningens taktegl røde.[2]

Et viktig moment i vurderingen var Tyholmens helhetlige fargepreg. En sortmalt bygning ville skille seg markant ut. På 1900-tallet har trehusbebyggelsen på Tyholmen vært dominert av hvit farge, med enkelthus i oker og rødt. Noen av strøkets bygninger er riktignok tilbakeført til grønt, brunt og lystgrått; dette var populære farger før hele strøket ble malt hvitt de siste tiårene på 1800-tallet. Strøkets takflater preges i dag av sorte glasserte tegl; en tilbakeføring av veggfarge til blåsort ville kreve røde taktegl; noe som også ville skille seg ut.[2]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturminnesoek.no Nedre Tyholms vei 7
  2. ^ a b Vidar Fløde: Fortsatt diskusjon om fargen på Tollboden. Agderposten (nettutgave) 02.04.2014. Besøkt 8.11.2015. Artikkelen er også trykt i avisens papirutgave.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]