Tangen Gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tangen gravsted er et privat gravsted, anlagt på begynnelsen av 1800-tallet på familiens lystgård
Omkring gravstedet er plantet bøketrær som nesten 200 år seinere er blitt store.

Tangen gravlund er et privat gravstedTangen gårdHisøy i Arendal kommune. Gravstedet er fredet etter Lov om kulturminner, og omtales som Falck-Ebbell, Dedekam og Harboes gravsted.

Ved kongelig resolusjon fikk eieren i 1802 tillatelse til å opprette et privat gravsted på Tangen gård. Gravstedet rommer i alt tre familiegraver og var i bruk til flere begravelser. Siste begravelse skjedde trolig i 1898. Gravstedet ligger i et skogholt litt opp fra Hølen i nedre del av Nidelva, med utsikt over denne. Gravstedet er etablert innenfor en stor innhegning murt av naturstein. Innenfor denne er det et mindre gjerde av støpejern. På gravene er det reist tre granittmonumenter med innhogd skrift. Gravplassen omkranses av plantete bøketrær.

Eier av Tangen gård i 1802 var Ole Abraham Falck-Ebbell.

Fra slutten av 1700-tallet - og ut gjennom 1800-tallet så man i hele Europa en tendens til at de mest velstående deler av befolkningen etablerte landsteder i utkanten av byene. I denne perioden utfoldet Arendals borgerskap et rikt og sosialt liv, inspirert av utenlandske forbilder. Dette innebar blant annet en privatisering av kirkelige handlinger som dåp, vigsel og begravelse, ut ifra ønsket om å skille seg ut fra den øvrige befolkningen. Som følge av dette ble det opprettet private gravsteder lokalisert til familiens lyststeder.

Disse anleggene ble nøye lagt inn i den parkmessige opparbeidingen av eiendommen. På romantiske spaserveier ut fra lystgården kunne man passere gravstedet og minnes de døde.

Kilder[rediger | rediger kilde]