Liste over kulturminner i Lillesand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller | WikiMap

Liste over kulturminner i Lillesand er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Lillesand. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
41490 Det glade hjørnet Bautasteinslokalitet Uviss tid 58°14′57″N 8°22′43″Ø Lillesand
87002 S.N. HANSEN-GÅRDEN S.N. Hansen-gården
S.N. HANSEN-GÅRDEN
Boligeiendom 1800-tallet 58°14′57″N 8°22′53″Ø Lillesand
87004 SKRIVERGÅRDEN Skrivergården (Lillesand)
SKRIVERGÅRDEN
Boligeiendom 1800-tallet, første kvartal 58°14′54″N 8°22′37″Ø Lillesand
87005 THV. HANSENS HUS - Grand hotell - Strandgate 17 Thorvald Hansens hus - Grand hotell Boligeiendom 1800-tallet, første kvartal 58°14′58″N 8°22′43″Ø Lillesand
87098 BREKKESTØ LANDHANDEL / poståpneri Brekkestø landhandel og poståpneri
BREKKESTØ LANDHANDEL / poståpneri
Boligeiendom 1800-tallet, første kvartal 58°11′41″N 8°20′49″Ø Lillesand
87099 GAUPHOLMEN (VED BREKKESTØ) Gaupholmen (Brekkestø)
GAUPHOLMEN (VED BREKKESTØ)
Boligeiendom 1700-tallet 58°11′32″N 8°20′37″Ø Lillesand
87100 MØGLESTU Møglestu
MØGLESTU
Boligeiendom 1800-tallet 58°15′30″N 8°21′59″Ø Lillesand
89530 Sandra Svendsens hus Sandra Svendsens hus Boligeiendom 1700-tallet, første kvartal 58°14′58″N 8°22′51″Ø Lillesand
86009 LILLESAND RÅDHUS - TIDL. HENSCHIENGÅRDEN Henschiengården - Lillesand rådhus
LILLESAND RÅDHUS - TIDL. HENSCHIENGÅRDEN
Bygårdsanlegg 1700-tallet 58°14′59″N 8°22′43″Ø Lillesand
87000 C. KNUDSEN GÅRDEN, Lillesand by- og sjøfartsmuseum Carl Knudsen-gården, Lillesand by- og sjøfartsmuseum
C. KNUDSEN GÅRDEN, Lillesand by- og sjøfartsmuseum
Bygårdsanlegg 1800-tallet
1800-tallet, første kvartal
1800-tallet, andre kvartal
58°14′58″N 8°22′45″Ø Lillesand
87001 Lillesand Sparebank (tidl. kalt kommunelokalet) Lillesand Sparebank (tidl. kalt kommunelokalet) Finansinstitusjon 1800-tallet, andre kvartal 58°14′59″N 8°22′41″Ø Lillesand
25331 Borreåsen Borreåsen Forsvarsanlegg Jernalder 58°07′59″N 8°13′12″Ø Lillesand
87003 SALTHOLMEN FYRSTASJON Saltholmen fyr
SALTHOLMEN FYRSTASJON
Fyrstasjon-losstasjon 1800-tallet 58°13′53″N 8°24′15″Ø Lillesand
139351 Kalvild (Kalvell) Kalvild (Kalvell) Grøntområder 1800-tallet, fjerde kvartal 58°16′41″N 8°25′12″Ø Lillesand
21710 Østre Buene Østre Buene Innskrift/ristning Uviss tid 58°17′22″N 8°22′23″Ø Lillesand
80122 Møglestu Innskrift/ristning Uviss tid 58°15′46″N 8°22′06″Ø Lillesand
84306 Lillesand kirkested Lillesand kirkested
Lillesand kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 58°15′01″N 8°22′55″Ø Lillesand
84698 Høvåg kirkested Høvåg kirke
Høvåg kirkested
Kirkested Middelalder 58°10′03″N 8°15′00″Ø Lillesand
84746 Justøy kirkested Justøy kapell
Justøy kirkested
Kirkested 1900-tallet, første kvartal 58°12′17″N 8°21′41″Ø Lillesand
85819 Vestre Moland kirkested Vestre Moland kirke
Vestre Moland kirkested
Kirkested Middelalder
Tidlig middelalder
58°15′32″N 8°21′54″Ø Lillesand
22813 Eidshommen Eidshammeren Merkestein Etterreformatorisk tid 58°18′21″N 8°18′33″Ø Lillesand
31593 Varden Merkestein Etterreformatorisk tid 58°17′18″N 8°24′55″Ø Lillesand
31946 Vardeheia Vardeheia Merkestein Etterreformatorisk tid 58°14′54″N 8°25′31″Ø Lillesand
41816 Vesterberg Vesterberg Merkestein Uviss tid 58°11′15″N 8°18′52″Ø Lillesand
51250 Varden Merkestein Etterreformatorisk tid 58°12′49″N 8°19′08″Ø Lillesand
51647 Vestre Moland prestegård Merkestein Etterreformatorisk tid 58°15′39″N 8°21′28″Ø Lillesand
70051 Vestre Moland prestegård Merkestein Etterreformatorisk tid 58°16′57″N 8°18′37″Ø Lillesand
70077 Vestre Moland prestegård Merkestein Etterreformatorisk tid 58°15′47″N 8°20′41″Ø Lillesand
79027 Sangereid Merkestein Etterreformatorisk tid 58°15′08″N 8°20′21″Ø Lillesand
79855 Eikeland ytre Merkestein Etterreformatorisk tid 58°17′01″N 8°18′32″Ø Lillesand
87006 TOLLBODEN Tollboden
TOLLBODEN
Offentlig institusjon 1700-tallet 58°14′56″N 8°22′43″Ø Lillesand
87101 BREKKESTØ TOLLSTASJON (TOLLBODEN I BREKKESTØ) Tollboden
BREKKESTØ TOLLSTASJON (TOLLBODEN I BREKKESTØ)
Offentlig institusjon 1800-tallet, andre kvartal 58°11′40″N 8°20′52″Ø Lillesand
87102 VESTRE MOLAND PRESTEGÅRD Vestre Moland prestegård
VESTRE MOLAND PRESTEGÅRD
Prestegård 1600-tallet
1800-tallet
58°15′53″N 8°21′41″Ø Lillesand
21685 Laughaugen Laughaugen Runer/innskrifter Uviss tid 58°19′09″N 8°18′10″Ø Lillesand
21746 Hisåsen Steinbrudd Jernalder 58°19′02″N 8°24′26″Ø Lillesand
31591 Hisåsen Steinbrudd Yngre jernalder 58°18′48″N 8°24′12″Ø Lillesand
41605 Gitmark Steinbrudd Yngre jernalder 58°18′22″N 8°25′19″Ø Lillesand
42726 Gitmark Steinbrudd Yngre jernalder 58°18′26″N 8°25′14″Ø Lillesand
58359 Hisåsen Steinbrudd Yngre jernalder 58°18′48″N 8°24′07″Ø Lillesand
70891 Hisåsen Steinbrudd Yngre jernalder 58°19′01″N 8°24′30″Ø Lillesand
115284 Åmland III Steinbrudd 1800-tallet 58°09′23″N 8°13′50″Ø Lillesand
169919 Åmland Steinbrudd Etterreformatorisk tid 58°09′16″N 8°13′47″Ø Lillesand
12092 Steinholmen Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°13′50″N 8°21′36″Ø Lillesand
21675 Kraksøya Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°12′01″N 8°19′49″Ø Lillesand
51257 Vedeheia Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°12′29″N 8°22′28″Ø Lillesand
51607 Babro slott - på ØK: Barbo slott Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°15′58″N 8°23′01″Ø Lillesand
62166 Brudestolen Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°15′07″N 8°20′20″Ø Lillesand
70027 Hovet Tradisjonslokalitet Etterreformatorisk tid 58°19′12″N 8°21′05″Ø Lillesand
80118 Flisemyr. Kvilefurua Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°16′13″N 8°19′46″Ø Lillesand

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]