Liste over Tysklands visekanslere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Habeck ble i 2021 Tysklands visekansler

Tysklands visekansler eller Stedfortreder for forbundskansleren utnevnes av forbundskansleren.[1] Vervet innehas vanligvis av lederen for regjeringssjefens koalisjonspartner.

Det tyske keiserrike 1871–1918[rediger | rediger kilde]

      Freikonservative Partei (FKP)       Uavhengig       Fortschrittliche Volkspartei (FVP)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ministerstilling Regjering
Ottosw.jpg Otto zu Stolberg-Wernigerode
(1837–1896)
1. juni 1878–20. juni 1881 FVP Bismarck
Bundesarchiv Bild 146-1981-127-06A, Karl-Heinrich von Boetticher.jpg Karl Heinrich von Boetticher
(1833–1907)
20. juni 1881–1. juli 1897 FVP Innenriks Bismarck
Caprivi
Hohenlohe-Schillingsfürst
Nicola Perscheid - Arthur von Posadowsky-Wehner.jpg Arthur von Posadowsky-Wehner
(1845–1932)
1. juli 1897–24. juni 1907 FVP Innenriks Hohenlohe-Schillingsfürst
Bülow
Theobald von Bethmann-Hollweg.jpg Theobald von Bethmann Hollweg
(1856–1921)
24. juni 1907–10. juli 1909 Uavhengig Innenriks Bülow
Delbrück, Clemens von (1856-1921)2.jpg Clemens von Delbrück
(1856–1921)
14. juli 1909–22. mai 1916 Uavhengig Innenriks Bethmann Hollweg
Karl Helfferich.jpg Karl Helfferich
(1872–1924)
22. mai 1916–9. november 1917 Uavhengig Innenriks
(til 24. oktober 1917)
Bethman Hollweg
Michaelis
Hertling
Friedrich von Payer.jpg Friedrich von Payer
(1847–1931)
9. november 1917–9. november 1918 FVP Hertling
Baden

Weimarrepublikken 1918–1933[rediger | rediger kilde]

      Deutsche Demokratische Partei (DDP) → Deutsche Staatspartei (DStP)       Deutsche Zentrumspartei (Zentrum)       Deutsche Volkspartei (DVP)       Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)       Deutsche Volkspartei (DVP)       Deutschnationale Volkspartei (DNVP)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ministerstilling Regjering
Eugen Schiffer (1919).jpg Eugen Schiffer
(1860–1954)
13. februar 1919–19. april 1919 DDP Finans Scheidemann
Bundesarchiv Bild 102-12088, Bernhard Dernburg (cropped).jpg Bernhard Demburg
(1865–1937)
30. april 1919–20. juni 1919 DDP Finans Scheidemann
Bundesarchiv Bild 146-1989-072-16, Matthias Erzberger.jpg Matthias Erzberger
(1875–1921)
21. juni 1919–3. oktober 1919 Zentrum Finans Bauer
Eugen Schiffer (1919).jpg Eugen Schiffer
(1860–1954)
3. oktober 1919–27. mars 1920 DDP Justis Bauer
Erich Koch-Weser, Bundesarchiv Bild 146-1986-014-10, Kabinett Müller (cropped).jpg Erich Koch-Weser
(1875–1944)
27. mars 1920–21. juni 1920 DDP Innenriks Müller I
Dr. Rudolf Heinze.jpg Rudolf Heinze
(1865–1928)
25. juni 1920–4. mai 1921 DVP Justis Fehrenbach
Bundesarchiv Bild 183-J0113-0500-001, Gustav Bauer(cropped).jpg Gustav Bauer
(1870–1944)
10. mai 1921–14. november 1921 SPD Skatt Wirth I
Wirth II
Robt. Schmidt LCCN2014714908.jpg Robert Schmidt
(1864–1943)
13. august 1923–3. november 1923 SPD Gjenoppbygging Stresemann I
Stresemann II
Bundesarchiv Bild 102-01175, Karl Jarres.jpg Karl Jarres
(1874–1951)
11. november 1923–15. januar 1925 DVP Innenriks Stresemann II
Marx I
Marx II
Bundesarchiv Bild 146-1968-100-04A, Otto Karl Geßler.jpg Otto Gessler [a]
(1864–1943)
20. januar 1926–18. mai 1926 DDP Forsvar Luther II
Oskar Hergt LCCN2014717414.jpg Oskar Hergt
(1869–1967)
1. februar 1927–12. juni 1928 DNVP Justis Marx IV
Bundesarchiv Bild 102-10015, Robert Hermann Dietrich.jpg Hermann Dietrich
(1879–1954)
31. mars 1930–30. mai 1932 DDP
(til 8. november 1930)
Næring
(31. mars 1930–28. juni 1930)
Brüning I
Brüning II
DStP
(fra 9. november 1930)
Finans
(28. juni 1930–30. mai 1932)

Det tredje rike 1933–1945[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Regjering
Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Franz von Papen
(1879–1969)
30. januar 1933–7. august 1934 Uavhengig Hitler

Forbundsrepublikken Tyskland 1949–[rediger | rediger kilde]

      Freie Demokratische Partei (FDP)       Freie Volkspartei (FVP)       Uavhengig       Christlich Demokratische Union (CDU)       Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)       Christlich Demokratische Union (CDU)       Bündnis 90/Die Grünen

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Ministerstilling Regjering
Bundesarchiv B 145 Bild-P001512, Franz Blücher.jpg Franz Blücher
(1896–1959)
20. september 1949–29. oktober 1957 FDP Marshallplanens anliggender
(20. september 1949–20. oktober 1953)
Adenauer I
Adenauer II
FVP
(fra 26. juni 1956)
Økonomisk samarbeid
(20. oktober 1953–29. oktober 1957)
Bundesarchiv B 145 Bild-F041449-0007, Hamburg, CDU-Bundesparteitag, Ludwig Erhard.jpg Ludwig Erhard
(1897–1977)
29. oktober 1957–17. oktober 1963 Uavhengig Næring Adenauer III
Adenauer IV
Bundesarchiv Bild 183-52920-0002, Erich Mende.jpg Erich Mende
(1916–1998)
17. oktober 1963–27. oktober 1966 FDP Indretyske spørsmål Erhard I
Erhard II
KAS-Seebohm, Hans-Christoph-Bild-628-1.jpg Hans-Christoph Seebohm
(1903–1967)
27. oktober 1966–1. desember 1966 CDU Trafikk Erhard II
Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Willy Brandt
(1913–1992)
1. desember 1966–22. oktober 1969 SPD Utenriks Kiesinger
Bundesarchiv Bild 146-1989-047-20, Walter Scheel.jpg Walter Scheel [b]
(1919–2016)
22. oktober 1969–16. mai 1974 FDP Utenriks Brandt I
Brandt II
Bundesarchiv FDP-Bundesparteitag, Genscher.jpg Hans-Dietrich Genscher
(1927–2016)
16. mai 1974–17. september 1982 FDP Utenriks Schmidt I
Schmidt II
Schmidt III
Bundesarchiv B 145 Bild-F048636-0022, Dortmund, SPD-Parteitag, Egon Franke.jpg Egon Franke
(1913–1995)
17. september 1982–4. oktober 1982 SPD Indretyske relasjoner Schmidt III
Bundesarchiv FDP-Bundesparteitag, Genscher.jpg Hans-Dietrich Genscher
(1927–2016)
4. oktober 1982–18. mai 1982 FDP Utenriks Kohl I
Kohl II
Kohl III
Kohl IV
Jürgen Möllemann 2002 (cropped).jpeg Jürgen Möllemann
(1945–2003)
18. mai 1992–21. januar 1993
(fratrådte etter Briefbogen-affæren)
FDP Næring Kohl IV
Bundesarchiv B 145 Bild-F063645-0024, Pullach, Besuch Carstens beim BND.jpg Klaus Kinkel
(1936–2019)
21. januar 1993–27. oktober 1998 FDP Utenriks Kohl IV
Kohl V
JoschkaFischer.JPG Joschka Fischer
(1948―)
27. oktober 1998―22. november 2005 Bündnis 90/Die Grünen Utenriks Schröder I
Schröder II
FranzMüntefering mw1.jpg Franz Müntefering
(1940–)
22. november 2005―21. november 2007 SPD Arbeids og sosial Merkel I
Frank-Walter Steinmeier 20.jpg Frank-Walter Steinmeier
(1956–)
21. november 2007–28. oktober 2009 SPD Utenriks Merkel I
Guido Westerwelle (Foreign ministry in Stockholm, 2010).jpg Guido Westerwelle
(1961–2016)
28. oktober 2009–16. mai 2011
(fratrådte)
FDP Utenriks Merkel II
Philipp Roesler 2012.jpg Philipp Rösler
(1973–)
16. mai 2011–17. desember 2013 FDP Næring og teknologi Merkel II
Sigmar Gabriel 2015 cropped.jpg Sigmar Gabriel
(1959–)
17. desember 2013–14. mars 2018 SPD Næring og energi
(til 27. januar 1917)
Merkel III
Utenriks
(fra 27. januar 1917)
2021-09-12 Politik, TV-Triell Bundestagswahl 2021 1DX 3801 by Stepro (cropped).jpg Olaf Scholz
(1958–)
14. mars 2018–8. desember 2021 SPD Finans Merkel IV
2021-12-07 Unterzeichnung des Koalitionsvertrages der 20. Wahlperiode des Bundestages by Sandro Halank–018 (cropped).jpg Robert Habeck
(1969–)
8. desember 2021– Bündnis 90/Die Grünen Næring og klimavern Scholz

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Visekansler Otto Gessler var konstituert rikskansler 14. mai 1926–18. mai 1928.
  2. ^ Visekansler Walter Scheel var konstituert forbundskansler 7. mai 1974–16. mai 1974.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland Art 69». Tysklands justisdepartement. Besøkt 9. desember 2015.