Auswärtiges Amt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°30′52,096″N 13°23′52,796″Ø

Utenriksministeriet, fasade mot kanalen Spree og Jungfernbrücke

Auswärtiges Amt (AA) er Tysklands utenriksdepartement, og har ansvar både for Tysklands utenrikspolitikk og landets forhold til Den europeiske union. Departementet blir ledet av utenriksministeren, som tilhører det føderale kabinettet. Det har sitt sete på Werdescher Markt i Berlins historiske sentrum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ny- og gammelbygget, det siste kalt Haus am Werderschen Markt

Auswärtiges Amt ble etablert i 1870 som utenriksdepartement i Det nordtyske forbund, og i 1871 ble det Det tyske keiserrikets utenriksdepartement.[1] Det hadde ikke status som ministerium på grunn av landets føderale struktur, men ble ledet av en føderal statssekretær som var underlagt Bismarck. Under Bismarck hadde departementet to avdelinger, en politisk og en økonomisk, juridisk og konsulær. Det ble raskt Tysklands mest ansette departement og et sentrum for utenrikspolitikken, til tross for at forbundsstatene under keiserriket til en viss grad fortsatte å føre sin egen utenrikspolitikk. Utenriksdepartementet fikk også ansvaret for forvaltningen av koloniene som Tyskland erhvervet.

Under Weimarrepublikken fikk Auswärtiges Amt status som riksministerium, og departementet fikk en ny og mer moderne struktur. Det ble i denne perioden særlig preget av Gustav Stresemann, som var utenriksminister i et stort antall regjeringer. Etter annen verdenskrig flyttet ministeriet til Bonn, hvor det startet sin virksomhet i 1951. I 1999 flyttet det tilbake til Berlin.

Det har sete i den tidligere Riksbanken og i et nybygg oppført i 1990-årene. I tillegg har Utenriksministeriet fremdeles kontorer i Bonn.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

I tillegg til ministeriet i Berlin finnes det 226 representasjoner i utlandet, deriblant 145 ambassader og 59 generalkonsulater. I tillegg finnes det 356 honorære konsulater, og forskjellige andre former for representasjon.

Utenriksstatssekretærer og utenriksministre[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Die Geschichte des Auswärtigen Amts». Auswärtiges Amt (de-DE). Besøkt 16. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Auswärtiges Amts offisielle nettstedRedigere på wikidata

  1. Nummerert liste-element