Link Wray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Link Wray
Link Wray - 3-8-03 Photo by Anthony Pepitone.jpg
FødtFred Lincoln Wray, Jr.
2. mai 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dunn[5]Rediger på Wikidata
Død5. november 2005[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
København[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Elizabeth Canady Wray[6], Katherine Tidwell Wray[6], Sharon Wray[6], Olive Wray[6]Rediger på Wikidata
Far Fred Lincoln Wray, Sr.Rediger på Wikidata
Mor Lillian M. WrayRediger på Wikidata
Søsken Lucky Wray, Doug WrayRediger på Wikidata
Barn
8 oppføringer
Elizabeth Wray, Fred Lincoln Wray III, Link Elvis Wray, Mona Kay Wray, Belinda Wray, Rhonda Wray, Shayne West Wray, Charlotte WrayRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gitarist, komponist, sanger, musiker, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Link Wray & His Ray MenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Link Wray
SjangerRock and roll
InstrumentGitar, vokal
Stemmetypebaryton
Aktive år1956
PlateselskapEpic, Apex
Nettstedhttp://www.linkwray.com/
IMDbIMDb

Fred Lincoln «Link» Wray jr. (født 2. mai 1929 i Dunn, Nord-Carolina i USA, død 5. november 2005 i København i Danmark) var en amerikansk musiker og gitarist. Han ulike gitarstil har preget både heavy metal og punke-sjangrene. Han ble kjent gjennom sin instrumentalnummer «Rumble» fra 1958, hvor han var en pioner gjennom å utnytte feedback fra gitar og elektriske forstyrrelser. Både en uvante sounden og tittelen gjorde at han ble boikottet av en rekke radiostasjoner, noe som er temmelig sjelden for en instrumentalist.

Link Wray vokste i hovedsak opp i Arizona. Da han var rundt åtte år hørte han for første gang en slidegitar med en svart musiker kalt Hambone . Familien flyttet senere til Accokeek i Maryland, en forstad til Washington, DC. De siste årene av sitt liv levde han med hustruen Olive i Danmark.

Wray tjenestegjorde i Koreakrigen, hvor han pådro seg tuberkulose og mistet en lunge. Dette gjorde at han ikke kunne synge, og konsentrerte seg derfor om instumentalstykker.

Wray hadde spilt countrymusikk og western swing med brødrene Doug og Vernon Wray i en rekke år før de hadde en spillejobb på spillestedet Milt Grant's House Party. De spilte for en rekke artister, fra Fats Domino til Ricky Nelson. Gjennom dette kom de en kveld opp med en kraftfull blues instrumental «Rumble», som de da kalte «Oddball». Denne nummeret ble straks veldig populært blant publikum, som forlangte å få den hele fire ganger samme kveld.

Dermed ble dette nummeret kjent også for plateprodusenten Archie Bleyer i Cadence Records, som hatet den, særlig etter at Wray slo hull i gitarhøyttalerne for å få det til å ligne mer live-versjonen. Bleyers datter, imidlertid like nummeret og ga den nytt navn fordi den minnet henne om West Side Story. Den ble en stor hit, også utenfor USA, hvor den blant andre skal ha inspirert grupper som blant andre Yardbirds og The Who. Sistnevntes Pete Townshend skrev denne notisen på et av Wrays album fra 1974:

«He is the king; if it hadn't been for Link Wray and 'Rumble,' I would have never picked up a guitar.»

Gruppen hadde en rekke hard-rocking instrumental hits på slutten av 1950-tallet og tidlig 1960-tallet, blant dem «Rawhide», «Ace of Spades» og «Jack the Ripper», den siste oppkalt etter en «dirty boogie»-dans som var populær i Baltimore på den tiden.

Wrays karriere har vært noe opp og ned siden den gang, med perioder hvor han har trukket seg tilbake for så å komme fram i lyset igjen, særlig i Europa.

Musikken hans er blitt brukt i en rekke filmer, blant annet:

I Quentin Tarantinos film Pulp Fiction kan hans musikk høres sammen med annen musikk av Dick Dale.

Link Wray hadde indiansk opprinnelse fra stammen Shawnee. Tre av sine numre har navn etter amerikanske urfolk: «Shawnee», «Apache» og «Comanche».

Både Jeff Beck, Jimi Hendrix, Marc Bolan, Neil Young og Bob Dylan har alle fremhevet Wrays påvirkning og innflytelse på deres arbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Link-Wray, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person ID wrayf
  5. ^ a b www.allmusic.com
  6. ^ a b c d www.rockabillyhall.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]