Lega Nord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpen
Italiensk politikkLega Nord («Nordligaen») er et italiensk føderalistisk/regionalistisk høyreparti. Deres mål er uavhengighet for det nordlige Italia, som de kaller Padania. Partiet ledes av Umberto Bossi.

Det oppsto på 1980-tallet fra flere regionale bevegelser, blant annet autonomibevegelsen Lega Lombarda og en tilsvarende organisasjon i Venezia. Felles for disse er at de ser på det nordlige Italia som en nasjon separat fra den syditalienske, og de ønsker ikke at det rike Nord-Italia skal subsidiere det fattigere Syd-Italia.

Partiet ble representert i parlamentet første gang i 1987, og ble en del av valgforbundet Polo delle Libertà, sammen med blant andre Forza Italia foran valget i 1994. De satt i Silvio Berlusconis første regjering i 1994, men regjeringen falt da Lega Nord trakk seg fra forbundet. Ved valget i 1996 stilte Lega Nord liste alene, men gikk i 2001 inn i alliansen igjen, som nå gikk under navnet Casa delle Libertà, denne gangen også i allianse med Alleanza Nazionale, som hadde en ideologi som skilte seg kraftig fra den til Lega Nord. Etter valget, som alliansen vant, ble Lega Nord en del av Silvio Berlusconis andre koalisjonsregjering.

Foran valget i 2006 inngikk Lega Nord en avtale om valgsamarbeid med Movimento per l'Autonomia, et nytt regionalistisk sør-italiensk parti. De to partiene dannet deretter Patto per le autonomie (der også Partito Sardo d'Azione deltok), og som stilte felles lister i hele Italia, som en del av Casa delle Libertà. Sammen valgte de 26 deputerte og 13 senatorer.

I mai 2018 dannet partiet regjering sammen med populistpartiet Femstjernersbevegelsen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Giuseppe Conte blir statsminister i Italia». Dagbladet. 21. mai 2018. Besøkt 21. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]