Alleanza Nazionale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alleanza Nazionale
LandItalia
Offisielt navnAlleanza Nazionale (AN)
Leder(e)Gianfranco Fini
Grunnlagt27. januar 1995
Nedlagt22. mars 2009
ForgjengerMovimento Sociale Italiano
Fusjonert medIl Popolo della Libertà
HovedkvarterRoma
Antall medlemmer250 000 (2004)
IdeologiNasjonalkonservatisme sosialkonservatisme italiensk nasjonalisme høyrepopulisme politisk reaksjon nyfascisme euroskeptisisme nasjonalisme nyfascisme liberalkonservatisme
Politisk posisjonHøyresiden, ytre høyre
Nettstedwww.alleanzanazionale.it (it)

Alleanza Nazionale (nasjonalalliansen) var et høyreorientert politisk parti i Italia. Det ble hovedsakelig grunnlagt av medlemmene av det tidligere Movimento Sociale Italiano i 1994 etter partiets allmøte i Fiuggi. Alleanza Nazionale inkluderte også konservative deler av det tidligere Democrazia Cristiana. Partileder var Gianfranco Fini. Den politiske ideologien ble karakterisert som nasjonalkonservativ. Partiet var siden dannelsen en nær samarbeidspartner av Silvio Berlusconis Forza Italia.

Et tidligere partimedlem er Alessandra Mussolini, som brøt med partiet da Gianfranco Fini tok avstand til hennes bestefar Benito Mussolini.

Ved parlamentsvalget i 2008 stilte Alleanza Nazionale som en del av valgalliansen Il Popolo della Libertà. Denne alliansen ble omdannet til et politisk parti i 2009 og Alleanza Nazionale opphørte da å eksistere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]