Po

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Po
Torino - vista ponte Isabella - Castello del Valentino e Mole Antonelliana.jpg
Po i Torino
LandItalia Italia
RegionerPiemonte, Lombardia, Emilia-Romagna, Veneto
Lengde652 km
Nedbørfelt71 000 km²
StartPian del Re ved Monviso
  – Høyde2 022 moh.
  – Koord.   44°42′5″N 7°5′35″Ø
MunningAdriaterhavet ved Adria
  – Koord.   44°57′9″N 12°25′55″Ø
Po

Po nært kilden i Vest-Alpene
Po ved Mantova

Po (latin: Padus) er Italias lengste elv, og springer ut ved Monviso, løper gjennom Posletten for så å munne ut i Adriaterhavet. Elven er 670 kilometer lang. Nedbørfeltet er på 71 000 km².

Po har sitt utspring i provinsen Cuneo i Piemonte ved stedet Pian del Re ved foten av Monviso. Der er det en sten med en plakett som markering. Det er mange tilløp til Po videre nedover, slik at man kunne si at fjellet Monviso selv er kilden. Ned til Saluzzo renner Po gjennom Podalen (Valle Po). Po er her under 400 moh, og resten av løpet til Po er på Posletten (Pianura Padana eller Val Padana). I dette området bor det ca. 16 millioner mennesker og omkring en tredjedel av Italias industri- og landbruksproduksjon finner sted her. De viktigste landbruksproduktene er korn, blant annet mais og ris.

Po renner gjennom flere viktige italienske byer, ikke minst Torino i Piemonte. Gjennom et nettverk av kanaler (navigli) som Leonardo da Vinci var med på å planlegge, er Po også knyttet til Lombardias hovedstad Milano. Ved utløpet til Adriaterhavet danner Po et stort delta. Gjennom deltaet er Po delt i fem større elver som heter Po di Maestra, Po della Pila, Po delle Tolle, Po di Gnocca og Po di Goro. I tillegg er det en lang rekke kanaler i deltaet. Podeltaet står på UNESCOs liste over verdensarven.

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Sideelver inkluderer (H fra høyre side, V fra venstre):

De viktigste byer Po renner gjennom[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]