Lamborghini Cheetah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheetah

Lamborghini Cheetah var den italienske bilfabrikken Lamborghinis første forsøk på et terrengkjøretøy som ikke var en traktor.[1]

Den ble bygget på kontrakt fra Mobility Technology International, som i sin tur hadde en kontrakt med det amerikanske forsvaret om å designe og bygge et nytt terrengkjøretøy. Grunnlaget for designet kom fra MTI, og var i stor grad en kopi av Food Machinery Corporations XR 311 prototype, utviklet for forsvaret i 1970. Dette resulterte i et søksmål fra FMC mot MTI og Lamborghini i 1977, da Cheetah ble presentert på bilutstillingen i Genève. XR 311 og Cheetah kan anses som forgjengere til dagens HMMWV.

Cheetah ble bygget i San José, California, og ble sendt til Sant'Agata Bolognese etter montering slik at Lamborghini kunne gjøre de siste justeringer. De bestemte seg for å montere en stor, vanntett 5,9 liters Chrysler-motor som leverte 180 hk, montert bak, og koplet til en tre trinns automatisk girkasse. Karosseriet var glassfiber, og inne var det nok plass til fire fullt utstyrte soldater i tillegg til sjåføren.

Monteringen av motoren bak sørget for at Cheetah hadde svært dårlige kjøreegenskaper, og motorvalget var heller ikke kraftig nok til det tunge kjøretøyet (2.042 kg), noe som resulterte i dårlige ytelser.

Det amerikanske militæret testet Cheetah, og endte med å ødelegge den eneste prototypen. De ødelagte restene ble aldri returnert til Lamborghini eller MTI. Til slutt ble kontrakten tildelt AM General og deres liknende HMMWV.

Cheetah-fiaskoen og Lamborghinis økonomiske problemer ledet til at BMW kansellerte kontrakten om utvikling av deres BMW M1.

Lamborghini utviklet senere Lamborghini LM002 – med et liknende utseende, men med en Lamborghini V12-motor fra Lamborghini Countach montert foran.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Remember When Lamborghini Made an SUV? i Road & Track den 10. oktober 2017.