Hopp til innhold

Bentley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bentley Motors
Org.formLimited Company
BransjeKjøretøyindustri
Etablert18. januar 1919
Eier(e)Volkswagen Group (1998–)
MorselskapVolkswagen Group (1998–)
HovedkontorCrewe (Storbritannia)
LandStorbritannia
Produkt(er)personbil
Grunnlegger(e)Walter Owen Bentley
Nettsted Offisielt nettsted (en)
En 1929-modell Bentley
Denne artikkelen omhandler bilmerket Bentley, for fotballspilleren med mellomnavnet, se Chukwuma Akabueze.

Bentley Motors Limited er en engelsk produsent av luksusbiler og Grand tourer-biler. Bentley Motors ble stiftet i England den 18. januar 1919 av Walter Owen Bentley, kjent som W.O. Bentley eller bare «W.O.» (18881971). Han ble også kjent for sine rotasjonsmotorer under 1. verdenskrig, hvor den mest kjente var Bentley BR1. I dag eies selskapet av Volkswagen AG.

Bentley som eget selskap

[rediger | rediger kilde]

En gruppe velstående, britiske bilfantaster, kjent som The Bentley Boys (Woolf Barnato, arving av diamantmagnaten Barney Barnato, Sir Henry Birkin, George Duller, Glen Kidston, S. C. H. «Sammy» Davis og Dr. Dudley Benjafield, blant annet) holdt bilenes rykte for høye ytelser i live. På ett tidspunkt, etter et veddemål, kjørte Barnato Le Train Bleu fra Cannes til Calais i Frankrike, derfra med ferge til Dover og til slutt til London, på normale veier med annen trafikk, og vant veddemålet. Den spesialbygde bilen med 6,5 liters motor ble kjent som Blue Train Bentley. Takket være denne gruppens dedikasjon til racerkjøring vant bilfabrikken, som var plassert i Cricklewood i Nord-London, fire seire på rad i 24-timersløpet i Le Mans, fra 1927 til 1930. Deres største konkurrent, Bugatti, hvis lette, elegante og skjøre biler var en stor kontrast til Bentleys pålitelighet og varighet, refererte til dem som «verdens raskeste lastebiler». Den kanskje aller mest kjente Bentley-modellen fra denne perioden er Blower Bentley, som var utstyrt med en 4,5 liters motor. Bilen var utypisk for Bentley fordi den var relativt upålitelig, og ikke en arbeidshest på samme måte som 6,0 litersmodellen var. Den ble verdensberømt som bilen til James Bond i de originale bøkene, men ikke i noen av filmene.

Mye av Barnatos formue gikk med til å holde Bentley i live etter at han ble valgt til styreleder i 1925, men den store depresjonen knuste etterspørselen etter selskapets dyre og eksklusive produkter, og det ble til slutt solgt til Rolls-Royce i 1931. Frem til dette var Bentley en av Rolls-Royces største konkurrenter, og Bentleys 8 L-modell var sannsynligvis en langt bedre maskin enn noe Rolls-Royce kunne tilby på den tiden.

Tidlige modeller

[rediger | rediger kilde]

Modeller fra Rolls-Royce-tiden

[rediger | rediger kilde]

Rolls-Royce flettet Bentley-modellene inn blant sine egne, slik at Bentley-merket simpelthen ble en Rolls-Royce uten den distinktive grillen – Bentleys modeller hadde en mer avundet grill og panser – og med en marginalt lavere prislapp. På 1980-tallet ble Bentley nok en gang et eget merke med luksuriøse og kraftige modeller. Den viktigste modellen i Rolls-Royce-perioden var nok Bentley Continental, som dukket opp i varierende versjoner fra 1952 til 1965, og igjen i 1992 til 2003. Bentley-fabrikken i Crewe, Cheshire, er fortsatt kjent i lokalmiljøet under navnet «Royce's». For mer om Bentley fra 1931 til 1998, se Rolls-Royce.

Volkswagen-eierskap

[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble Rolls-Royce og Bentley Motors solgt av Vickers, eieren siden 1980, til Volkswagen AG for 430 millioner britiske pund, etter en budrunde mot BMW. BMW hadde nylig startet levering av komponenter til den nye modellserien, spesielt V8-motorene til Bentley Arnage og V12-motorene til Rolls-Royce Silver Seraph. Rolls-Royce-navnet var ikke inkludert i VWs oppkjøp, og ble i stedet lisensiert til BMW (for 40 millioner britiske pund) av flymotorprodusenten Rolls-Royce.

BMW og Volkswagen gjorde en avtale hvor Volkswagen fikk produsere både Bentley og Rolls-Royce-modeller frem til utgangen av 2002, hvoretter rettighetene til å bygge Rolls-Royce-modeller ville tilfalle BMW. I løpet av denne perioden reduserte Volkswagen sin avhengighet av BMW som leverandør, og fra 2003 blir ikke BMWs motorer benyttet i noen Bentley-modeller.

Moderne modeller

[rediger | rediger kilde]

I 2002 leverte Bentley en offisiell Bentley State Limousine til Dronning Elizabeth II for å feire hennes gulljubileum. I 2003 ble Bentleys todørs cabrioletmodell, Bentley Azure, tatt ut av produksjon, og selskapet introduserte modellen Bentley Continental GT, en stor luksuscoupé. Bilen er utstyrt med en versjon av Volkswagens W12-motor.

Etterspørselen har vært så stor at fabrikken i Crewe, Cheshire, ikke har klart å levere nok biler, til tross for at det blir produsert 4 500 biler i året. Dette har ført til at det er en venteliste på over ett år for levering av nye biler. Det er også planer om å produsere en ny modell, Bentley Continental Flying Spur, en firedørsversjon av Continental GT, i Dresden, på samme fabrikk som luksusbilen VW Phateon produseres.

I april 2005 bekreftet Bentley planene om å produsere en fireseters cabriolet, Bentley Azure, en videreutvikling av konseptbilen Arnage Drophead Coupé, i Crewe fra 2006. Høsten 2005 ble også cabrioletversjonen av den suksessfulle Continental GT, Continental GTC lansert.

Bentley solgte godt i 2005, med 8 627 enheter på verdensbasis.

Konseptbiler

[rediger | rediger kilde]

Bently har hatt flere konseptbiler som Bentley EXP 10 Speed 6 i 2015 og Bentley EXP 100 GT i 2019.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]