Lamborghini LM002

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lamborghini LM002
Lamborghini LM002 Gen1 1986-1992 frontleft 2012-03-22 A.jpg
ProdusentLamborghini
Produsert19861993
KlasseSUV
KarosserityperSUV
Generasjoner1
Forgjenger(e)
Efterfølger(e)Lamborghini Urus
Tekniske data
Lengde4 790 millimeter
Bredde2 000 millimeter
Høyde1 850 millimeter
Motor5,2 liter Lamborghini V12
Akselavstand2 950 millimeter

Lamborghini LM002 stasjonsvogn

Lamborghini LM002 er en SUV bilmodell bygget av den italienske bilprodusenten Lamborghini mellom 1986 og 1993. Rundt 300 eksemplarer ble bygget. Dette var en uvanlig modell for Lamborghini, som frem til da var kjent for Grand touring-biler og superbiler.

Prosjektet startet egentlig i 1977, med en prototype som fikk kodenavnet «Cheetah», som Lamborghini designet med håp om salg til det amerikanske forsvaret. Den originale Cheetah-prototypen hadde en bakmontert Chrysler V8-motor. Prototypen ble ødelagt under testing av det amerikanske forsvaret, og dette ledet til at Lamborghini utviklet LM001, som var svært lik Cheetah, men utstyrt med en AMC V8-motor. Etter hvert ble det funnet at med motoren montert bak fikk bilen for dårlige kjøreegenskaper til å være et terrengkjøretøy, og Lamborghini LMA002 ble bygget, med et helt nytt chassis, og motoren (nå V12-motoren fra Lamborghini Countach) montert foran. Etter mye testing og forandring av prototypen fikk den omsider et serienummer, og ble den første LM002.

Modellen er kjent under navnet «Rambo-Lambo», og dens aggressive utseende og kraftige motor gjorde den til en suksess for Lamborghini. Sivile modeller ble utstyrt med en full luksuspakke, som inkluderte skinninteriør, sotede, elektriske vinduer, klimaanlegg og et stort stereoanlegg. For å imøtekomme bilens dekk-behov fikk Lamborghini Pirelli til å utvikle to forskjellige dekk.

Den militære versjonen av LM002 manglet en del av luksusutstyret, men hadde utstyr som monteringsbraketter for maskinpistoler. Forsvaret i Saudi-Arabia bestilte 40 eksemplarer, alle med muligheten for å åpne taket som en luke over baksetene.

I 1988 sendte Lamborghini en LM002 til et team av spesialingeniører, for å utrede muligheten for å bruke modellen i Rally Paris–Dakar. De strippet den for alt unødvendig utstyr for å senke vekten, og monterte et oppgradert understell, motoroppgraderinger som gav bilen 600 hk, et komplett veltebur, plexiglass-vinduer og GPS-utstyr. Dessverre gikk de tom for penger før bilen kunne stille til start i konkurransen, selv om den deltok i andre løp, blant annet i Egypt og Hellas, med Sandro Munari bak rattet.

Mot slutten av LM002s produksjonsperiode modifiserte en verkstedeier i Torino et eksemplar, og laget en "stasjonsvogn" ved å lukke det bakerste arealet og heve taket. Dette sørget for adskillig mer plass innvendig.[1]

Film og TV[rediger | rediger kilde]

  • En LM002 kan sees i filmen «Toys», med karakterene spilt av LL Cool J og Michael Gambon.
  • I to forskjellige episoder av TV-serien Miami Vice («Hostile Takeover» og «Redemption in Blood», sesong 5 episode 1 og 2, respektivt), kan en LM002 sees som bilen til en narkotikahandler, spilt av Matt Frewer.
  • I NBCs miniserie «Nasty Boys» konfiskerer narkotikapolitiet en LM002, og bruker den som politibil.
  • En LM002 er med i den russiske TV-serien «Brigada».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lamborghini LM002 Estate Arkivert 25. september 2006 hos Wayback Machine. (lest 23. mars 2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]