Lamborghini Jalpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lamborghini Jalpa
ProdusentLamborghini
Produsert1981–1988
KlasseSportsbil
KarosserityperTodørs kupé
Generasjoner1
Forgjenger(e)Lamborghini Silhouette
Efterfølger(e)Lamborghini Gallardo
Tekniske data
Lengde4 215 millimeter
Bredde1 655 millimeter
Høyde1 115 millimeter
Motor3,5 liter Lamborghini V8
Akselavstand2 450 millimeter

Lamborghini Jalpa var en bilmodell produsert av den italienske bilfabrikken Lamborghini mellom 1981 og 1988. Jalpa var en videreutvikling av den tidligere modellen Lamborghini Silhouette, men ble adskillig mer populær med totalt 419 eksemplarer solgt. Jalpa skulle være en Lamborghini "for folk flest", og var billigere enn Countach. I stedet for Countachs V12-motor var Jalpa utstyrt med en tverrmontert 3,5 liters V8 som leverte 255 hk. Karosseriet var designet og ble bygget av Bertone.

Navnet "Jalpa" kommer fra en berømt slekt kampokser. (Ferruccio Lamborghini var en stor beundrer av tyrefekting, og siden stjernetegnet hans var Tyr fikk de fleste Lamborghini-modellene okserelaterte navn.)

Sammenliknet med Countach var Jalpa adskillig enklere å kjøre, den hadde bedre utsyn og var enklere å kjøre i tett trafikk og lave hastigheter.

Opprinnelig var bilens plastkomponenter (støtfangere, luftinntak og motordeksel) svarte, og bilen hadde de samme baklysene som forgjengeren Silhouette. I 1984 fikk plasten samme farge som karosseriet, og baklyktene ble runde.

I 1988 bestemte Lamborghinis nye eier, Chrysler, at produksjonen skulle stoppe grunnet sviktende salg.

Den offisielle toppfarten var 234 km/t, men noen hevder de har hatt høyere hastigheter. Vekten med full tank var 1 507 kg.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Jalpa kan sees i filmen Rocky IV, når Rocky Balboa (Sylvester Stallone) kjører bil og husker tilbake.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata